Met zijn bezoek, het eerste officiële staatsbezoek van de president na de mislukte staatsgreep van 15 juli, wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de banden met Rusland opnieuw aanhalen. De relaties tussen de twee landen kwamen in november vorig jaar fel onder druk nadat Turkije aan de Syrische grens een Russisch gevechtsvliegtuig had neergehaald. In het Syrische conflict staan beide landen niet aan dezelfde kant.

Ondertussen lijken ze opnieuw verzoeningsgezinde taal te spreken. Wel raakte de relatie tussen Turkije en het Westen verzuurd nadat zowel de Amerikaanse als de Europese staatsleiders de maatregelen van Erdogan na de mislukte coup publiekelijk veroordeelden. Volgens een Turkse functionaris verliep het gesprek alvast "zeer constructief" en stemden beide partijen er duidelijk mee in om terug te keren naar de diplomatieke band die de twee landen hadden voor het straaljagerincident van november 2015.

Wat werd er gezegd?

De Turkse president Erdogan was opvallend vriendelijk voor Poetin, die hij geregeld 'mijn waardevolle vriend' of 'mijn lieve vriend' noemde. De sancties voor Turkse handel in Rusland zullen opgeheven worden, zo kondigde hij aan. Er zal ook een Turks-Russisch fonds gecreëerd worden waarbij beide landen de samenwerking voor defensie zullen intensifiëren.

'Nu ik het toch heb over over communicatie en vriendschap wil ik zeggen dat op 15 juli de bloederigste couppoging in de geschiedenis plaatsvond. Een groep die vastangt aan Fetullah Gülen viel onze democratie aan en pleegde een coup. Desondanks hebben we ons werk voortgezet en dat zullen we blijven doen.'

Erdogan kondigde ook nieuwe bilaterale gesprekken aan en sprak ook over een wederzijdse visie met 'mijn waardevolle vriend Vladimir' en benadrukte dat hij het contact met hem wil intensifieren. 'We zullen doen wat nodig is voor stabiliteit', sloot de Turkse president vervolgens af.

Over het feit dat ze in de Syrische oorlog niet aan dezelfde kant staan, werd volgens de heren met geen woord gerept en 'is voor de volgende bijeenkomst'. (NSK)

< p>
Met zijn bezoek, het eerste officiële staatsbezoek van de president na de mislukte staatsgreep van 15 juli, wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de banden met Rusland opnieuw aanhalen. De relaties tussen de twee landen kwamen in november vorig jaar fel onder druk nadat Turkije aan de Syrische grens een Russisch gevechtsvliegtuig had neergehaald. In het Syrische conflict staan beide landen niet aan dezelfde kant.Ondertussen lijken ze opnieuw verzoeningsgezinde taal te spreken. Wel raakte de relatie tussen Turkije en het Westen verzuurd nadat zowel de Amerikaanse als de Europese staatsleiders de maatregelen van Erdogan na de mislukte coup publiekelijk veroordeelden. Volgens een Turkse functionaris verliep het gesprek alvast "zeer constructief" en stemden beide partijen er duidelijk mee in om terug te keren naar de diplomatieke band die de twee landen hadden voor het straaljagerincident van november 2015.Wat werd er gezegd?De Turkse president Erdogan was opvallend vriendelijk voor Poetin, die hij geregeld 'mijn waardevolle vriend' of 'mijn lieve vriend' noemde. De sancties voor Turkse handel in Rusland zullen opgeheven worden, zo kondigde hij aan. Er zal ook een Turks-Russisch fonds gecreëerd worden waarbij beide landen de samenwerking voor defensie zullen intensifiëren. 'Nu ik het toch heb over over communicatie en vriendschap wil ik zeggen dat op 15 juli de bloederigste couppoging in de geschiedenis plaatsvond. Een groep die vastangt aan Fetullah Gülen viel onze democratie aan en pleegde een coup. Desondanks hebben we ons werk voortgezet en dat zullen we blijven doen.'Erdogan kondigde ook nieuwe bilaterale gesprekken aan en sprak ook over een wederzijdse visie met 'mijn waardevolle vriend Vladimir' en benadrukte dat hij het contact met hem wil intensifieren. 'We zullen doen wat nodig is voor stabiliteit', sloot de Turkse president vervolgens af.Over het feit dat ze in de Syrische oorlog niet aan dezelfde kant staan, werd volgens de heren met geen woord gerept en 'is voor de volgende bijeenkomst'. (NSK)