In aanloop naar het referendum in zijn land, sprak de Turkse president opnieuw over de relaties met Europa.

Als in Turkije de doodstraf opnieuw wordt ingevoerd, dan zal president Recep Tayyip Erdogan de internationale gevolgen daarvan aanvaarden. Als de Europese Unie stelt dat voor een Turkije met de doodstraf in Europa geen plaats is, dan is dat maar zo, sprak Erdogan in Antalya.

Als het Turkse parlement een wet goedkeurt voor de herinvoering van de doodstraf, dan zal Erdogan die beslissing bekrachtigen. Sinds de mislukte coup van medio 2016 in zijn land heeft de president al verschillende keren geopperd om de doodstraf weer in te voeren. De EU heeft laten verstaan dat in dat geval een punt wordt gezet achter het toetredingsproces van Turkije. Erdogan zei dat een 'ja' bij het referendum van 16 april over een versterking van zijn presidentiële macht een "breekpunt" zou betekenen voor Turkije met Europa.

Hij opperde ook de mogelijkheid van een tweede referendum over de vooruitgang van het toetredingsproces met de EU, iets waar hij vorig jaar al eens een proefballonnetje over had opgelaten.

Erdogan herhaalde nog eens dat hij Europese leiders "nazi's" en "fascisten" zal blijven noemen zolang hij gebrandmerkt wordt als "dictator".

In aanloop naar het referendum in zijn land, sprak de Turkse president opnieuw over de relaties met Europa. Als in Turkije de doodstraf opnieuw wordt ingevoerd, dan zal president Recep Tayyip Erdogan de internationale gevolgen daarvan aanvaarden. Als de Europese Unie stelt dat voor een Turkije met de doodstraf in Europa geen plaats is, dan is dat maar zo, sprak Erdogan in Antalya.Als het Turkse parlement een wet goedkeurt voor de herinvoering van de doodstraf, dan zal Erdogan die beslissing bekrachtigen. Sinds de mislukte coup van medio 2016 in zijn land heeft de president al verschillende keren geopperd om de doodstraf weer in te voeren. De EU heeft laten verstaan dat in dat geval een punt wordt gezet achter het toetredingsproces van Turkije. Erdogan zei dat een 'ja' bij het referendum van 16 april over een versterking van zijn presidentiële macht een "breekpunt" zou betekenen voor Turkije met Europa. Hij opperde ook de mogelijkheid van een tweede referendum over de vooruitgang van het toetredingsproces met de EU, iets waar hij vorig jaar al eens een proefballonnetje over had opgelaten. Erdogan herhaalde nog eens dat hij Europese leiders "nazi's" en "fascisten" zal blijven noemen zolang hij gebrandmerkt wordt als "dictator".