Volgens de gouverneur van de provincie Gaziantep, Ali Yerlikaya zijn er al zeker 51 doden gevallen en 69 gewonden. Van de gewonden zijn 17 er erg aan toe.

De "terreuraanslag" was gericht tegen een trouwfeest, dat op straat plaatsvond in de wijk Beybahce, in het district Sahinbey in de provincie Ganziatep, aldus nog het kabinet van de gouverneur. In de wijk wonen veel Koerden, en op het feest waren verschillende leden van de pro-Koerdische partij HDP aanwezig. Tijdens de zomer is het zeer gebruikelijk in het zuiden van Turkije om trouwfeesten te organiseren in de straten, aldus persagentschap Anadolu.

'IS achter aanslag'

De aanslag werd nog niet opgeëist, maar volgens de plaatselijke autoriteiten is de kans groot dat terreurgroep Islamitische Staat achter de vermoedelijke zelfmoordaanslag zit. In de regio voert ook de Koerdische afscheidingsbeweging PKK regelmatig aanslagen uit.

President Recep Tayyip Erdogan heeft de aanslag zondagochtend in een mededeling met klem veroordeeld. "Zij die Turkije niet kunnen overwinnen en proberen mensen te provoceren door etnische en sektarische gevoeligheden te misbruiken, zullen niet zegevieren", stelt de president volgens het regeringsgezinde persagentschap Anadolu. Volgens de president zat een kind tussen 12 en 14 jaar achter de zelfmoordaanslag.

Niet de eerste keer

"Er is geen verschil tussen de PKK die vorige maand 70 veiligheidskrachten tot martelaars heeft gemaakt, de FETO (Fetullah Terrorist Organisation, red.) als een van de actoren in de couppoging van 15 juli waarbij 240 mensen omkwamen en het mogelijke motief van Daesh (het Arabische acroniem voor IS, red.) voor de terreuraanslag van Gaziantep."

Het is niet de eerste keer dat een terroristische groepering een aanslag pleegt in de regio. Onder meer IS als PKK hebben in het verleden al aanslagen opgeëist in Gaziantep. Vorige week hebben nog twee agenten het leven gelaten in de provincie na een zelfmoordaanslag. Vaak zijn de aanslagen gelinkt aan de situatie in Syrië, waar in Aleppo momenteel weer zwaar gevochten wordt. (Belga/NS)

Volgens de gouverneur van de provincie Gaziantep, Ali Yerlikaya zijn er al zeker 51 doden gevallen en 69 gewonden. Van de gewonden zijn 17 er erg aan toe. De "terreuraanslag" was gericht tegen een trouwfeest, dat op straat plaatsvond in de wijk Beybahce, in het district Sahinbey in de provincie Ganziatep, aldus nog het kabinet van de gouverneur. In de wijk wonen veel Koerden, en op het feest waren verschillende leden van de pro-Koerdische partij HDP aanwezig. Tijdens de zomer is het zeer gebruikelijk in het zuiden van Turkije om trouwfeesten te organiseren in de straten, aldus persagentschap Anadolu. De aanslag werd nog niet opgeëist, maar volgens de plaatselijke autoriteiten is de kans groot dat terreurgroep Islamitische Staat achter de vermoedelijke zelfmoordaanslag zit. In de regio voert ook de Koerdische afscheidingsbeweging PKK regelmatig aanslagen uit. President Recep Tayyip Erdogan heeft de aanslag zondagochtend in een mededeling met klem veroordeeld. "Zij die Turkije niet kunnen overwinnen en proberen mensen te provoceren door etnische en sektarische gevoeligheden te misbruiken, zullen niet zegevieren", stelt de president volgens het regeringsgezinde persagentschap Anadolu. Volgens de president zat een kind tussen 12 en 14 jaar achter de zelfmoordaanslag."Er is geen verschil tussen de PKK die vorige maand 70 veiligheidskrachten tot martelaars heeft gemaakt, de FETO (Fetullah Terrorist Organisation, red.) als een van de actoren in de couppoging van 15 juli waarbij 240 mensen omkwamen en het mogelijke motief van Daesh (het Arabische acroniem voor IS, red.) voor de terreuraanslag van Gaziantep." Het is niet de eerste keer dat een terroristische groepering een aanslag pleegt in de regio. Onder meer IS als PKK hebben in het verleden al aanslagen opgeëist in Gaziantep. Vorige week hebben nog twee agenten het leven gelaten in de provincie na een zelfmoordaanslag. Vaak zijn de aanslagen gelinkt aan de situatie in Syrië, waar in Aleppo momenteel weer zwaar gevochten wordt. (Belga/NS)