Hoeveel licenties er juist werden toegekend, maakte de woordvoerder van het ministerie niet bekend. Wel heeft een onderneming in Florida al bevestigd dat het de toelating heeft gekregen om een veerboot naar Cuba in te leggen. Vanuit Cuba is er nog niet op het bericht gereageerd, maar er wordt van uitgegaan dat de VS hun licenties coördineren met Havana.

De afstand tussen Cuba en Florida bedraagt ongeveer 150 kilometer. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd er druk gebruik gemaakt van de maritieme verbindingen tussen het Caraïbische eiland en de VS.

Maar nadat Fidel Castro in 1959 aan de macht kwam in Cuba en een door de VS ondersteunde dictator verdreef, werden die verbindingen stopgezet en werd een economische blokkade van kracht. Momenteel bestaat er al een luchtverbinding tussen de VS en Cuba, maar slechts een beperkte groep mensen - zoals studenten, beroepssporters en journalisten - mag daar gebruik van maken. Voor de andere Amerikanen is het nog altijd verboden om naar het communistische eiland af te reizen, al werden de restricties voor de Amerikaanse burgers onlangs wel versoepeld.

Cuba en de VS kondigden eind vorig jaar tot verrassing van velen aan dat ze hun relaties willen normaliseren en diplomatieke vertegenwoordigingen willen uitwisselen.

De veerverbindingen passen in dat proces van normalisering.

(Belga/RR)

Hoeveel licenties er juist werden toegekend, maakte de woordvoerder van het ministerie niet bekend. Wel heeft een onderneming in Florida al bevestigd dat het de toelating heeft gekregen om een veerboot naar Cuba in te leggen. Vanuit Cuba is er nog niet op het bericht gereageerd, maar er wordt van uitgegaan dat de VS hun licenties coördineren met Havana.De afstand tussen Cuba en Florida bedraagt ongeveer 150 kilometer. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd er druk gebruik gemaakt van de maritieme verbindingen tussen het Caraïbische eiland en de VS. Maar nadat Fidel Castro in 1959 aan de macht kwam in Cuba en een door de VS ondersteunde dictator verdreef, werden die verbindingen stopgezet en werd een economische blokkade van kracht. Momenteel bestaat er al een luchtverbinding tussen de VS en Cuba, maar slechts een beperkte groep mensen - zoals studenten, beroepssporters en journalisten - mag daar gebruik van maken. Voor de andere Amerikanen is het nog altijd verboden om naar het communistische eiland af te reizen, al werden de restricties voor de Amerikaanse burgers onlangs wel versoepeld. Cuba en de VS kondigden eind vorig jaar tot verrassing van velen aan dat ze hun relaties willen normaliseren en diplomatieke vertegenwoordigingen willen uitwisselen.De veerverbindingen passen in dat proces van normalisering.(Belga/RR)