Een volgens onze correspondente in Kiev geëmotioneerde Joelija Volodmirivna Timosjenko heeft, enkele uren nadat ze uit de gevangenis is ontslagen, de massa toegesproken op het Maidanplein in Kiev. De (mede)leidster van de partij Vaderland deed dit wegens chronische rugproblemen vanuit een rolstoel.

EU-koers

Timosjenko was met een privé-vliegtuig van Kharkiv naar de hoofdstad gevlogen. In haar speech loofde de 53-jarige 'ijzeren dame' de "helden van Oekraïne" (de dodelijke slachtoffers van het geweld van de voorbije dagen), sprak ze zich volmondig uit voor een Oekraïense EU-koers, juichte ze het "einde van de dictatuur" in Oekraïne toe en verwittigde ze de massa dat er nog werk aan de winkel is en dat "de strijd moet worden voortgezet".

In een verwijzing naar haar rivaal, de door het parlement afgezette president Viktor Janoekovitsj, zei ze dat de "misdaden van de overheid" niet onbestraft mogen blijven. We moeten Janoekovitsj "en zijn uitschot" tot het eind bestrijden, zei de politica.

Kandidate voor het presidentschap

Net na haar vrijlating had Timosjenko gezegd kandidate voor het presidentschap te zullen zijn. De Verhovna Rada schreef voor 17 mei vervroegde presidentsverkiezingen uit.

Timosjenko werd in 2011 tot zeven jaar cel veroordeeld wegens machtsmisbruik - een gasdeal met Rusland, nota. Er was ook nog een ander proces tegen haar gaande. Ze heeft ongeveer 2,5 jaar in de cel gezeten, wegens herniaproblemen vooral in de ziekenboeg van de gevangenis.

Haar vrijlating volgt op een wetswijziging vrijdag die de handelingen waarvoor Timosjenko drie jaar geleden veroordeeld werd uit de strafwet haalde.

In de Oekraïense hoofdstad hebben leden van Timosjenko's Vaderlandpartij (Batkivsjtsjnina), in samenwerking met Oedar van ex-bokser Vitaly Klitsjko en het extreemrechtse Svoboda, de politieke macht gegrepen.

Vreugdekreten in Brussel

De vrijlating van de pro-Europese politica zorgde voor vreugdekreten in Brussel, zowel bij commissievoorzitter José Manuel Barroso als EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz ("Een historisch moment"). Op zijn Twitter-account had Barroso het over "een onafhankelijke justitie die essentieel is voor een democratisch Oekraïne", implicerend dat Timosjenko het slachtoffer was van een politiek proces. (Belga/MI)

Een volgens onze correspondente in Kiev geëmotioneerde Joelija Volodmirivna Timosjenko heeft, enkele uren nadat ze uit de gevangenis is ontslagen, de massa toegesproken op het Maidanplein in Kiev. De (mede)leidster van de partij Vaderland deed dit wegens chronische rugproblemen vanuit een rolstoel. EU-koersTimosjenko was met een privé-vliegtuig van Kharkiv naar de hoofdstad gevlogen. In haar speech loofde de 53-jarige 'ijzeren dame' de "helden van Oekraïne" (de dodelijke slachtoffers van het geweld van de voorbije dagen), sprak ze zich volmondig uit voor een Oekraïense EU-koers, juichte ze het "einde van de dictatuur" in Oekraïne toe en verwittigde ze de massa dat er nog werk aan de winkel is en dat "de strijd moet worden voortgezet". In een verwijzing naar haar rivaal, de door het parlement afgezette president Viktor Janoekovitsj, zei ze dat de "misdaden van de overheid" niet onbestraft mogen blijven. We moeten Janoekovitsj "en zijn uitschot" tot het eind bestrijden, zei de politica. Kandidate voor het presidentschapNet na haar vrijlating had Timosjenko gezegd kandidate voor het presidentschap te zullen zijn. De Verhovna Rada schreef voor 17 mei vervroegde presidentsverkiezingen uit. Timosjenko werd in 2011 tot zeven jaar cel veroordeeld wegens machtsmisbruik - een gasdeal met Rusland, nota. Er was ook nog een ander proces tegen haar gaande. Ze heeft ongeveer 2,5 jaar in de cel gezeten, wegens herniaproblemen vooral in de ziekenboeg van de gevangenis. Haar vrijlating volgt op een wetswijziging vrijdag die de handelingen waarvoor Timosjenko drie jaar geleden veroordeeld werd uit de strafwet haalde. In de Oekraïense hoofdstad hebben leden van Timosjenko's Vaderlandpartij (Batkivsjtsjnina), in samenwerking met Oedar van ex-bokser Vitaly Klitsjko en het extreemrechtse Svoboda, de politieke macht gegrepen. Vreugdekreten in BrusselDe vrijlating van de pro-Europese politica zorgde voor vreugdekreten in Brussel, zowel bij commissievoorzitter José Manuel Barroso als EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz ("Een historisch moment"). Op zijn Twitter-account had Barroso het over "een onafhankelijke justitie die essentieel is voor een democratisch Oekraïne", implicerend dat Timosjenko het slachtoffer was van een politiek proces. (Belga/MI)