"Als we een veto moeten stellen in Syrië, is het een veto tegen tirannen en hun misdaden." Dat zei eerste minister Elio Di Rupo (PS) in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

"Het was in mijn land, tijdens de Eerste Wereldoorlog in Ieper, dat voor de eerste keer chemische wapens werden ingezet in een conflict", zei Di Rupo in zijn toespraak voor de 68ste Algemene Vergadering.

'De geschiedenis van de wereld is een gedeelde geschiedenis'

"Bijna honderd jaar later worden duizenden Syriërs getroffen door datzelfde leed, en dat ondanks het internationaal verdrag van 1925 waarin elk gebruik van chemische wapens werd verboden. Van Ieper tot Damascus, de geschiedenis van de wereld is een gedeelde geschiedenis", aldus de premier.

"Als we een veto moeten stellen, is het een veto tegen tirannen en hun misdaden", vervolgde Di Rupo, in een allusie op het veto dat Rusland en China in de VN-Veiligheidsraad stellen tegen een interventie.

Premier Di Rupo heeft zich daarnaast uitgesproken voor een internationaal verdrag voor de bescherming van persoonlijke gegevens op het internet. Hij gaat daarmee tegen de afluisterpraktijken van de VS in. Di Rupo steunt zo het pleidooi van de Braziliaanse president Dilma Rousseff, die uithaalde naar de Amerikaanse spionageprogramma's.

"Mogen we in naam van de veiligheid en van de strijd tegen het terrorisme, twee fundamentele domeinen voor alle mensen, inbreuken plegen tegen de bescherming van het privéleven?", vroeg Di Rupo tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Onzichtbare oorlog

"Ik zou hier willen herinneren aan de oproep van de Braziliaanse president om het privéleven van de burgers overal te beschermen en in het bijzonder op het internet", aldus Di Rupo.

Rousseff pleitte dinsdag voor een internationaal verdrag om de gegevens op het internet beter te kunnen beschermen. "Het internet mag geen instrument zijn om een onzichtbare oorlog te voeren. Het moet juist voor iedereen een middel zijn om zich te ontwikkelen, een plaats waar iedereen in vrede en in alle veiligheid kan communiceren", zei de premier nog. (Belga/TV/AVE)

"Als we een veto moeten stellen in Syrië, is het een veto tegen tirannen en hun misdaden." Dat zei eerste minister Elio Di Rupo (PS) in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. "Het was in mijn land, tijdens de Eerste Wereldoorlog in Ieper, dat voor de eerste keer chemische wapens werden ingezet in een conflict", zei Di Rupo in zijn toespraak voor de 68ste Algemene Vergadering. "Bijna honderd jaar later worden duizenden Syriërs getroffen door datzelfde leed, en dat ondanks het internationaal verdrag van 1925 waarin elk gebruik van chemische wapens werd verboden. Van Ieper tot Damascus, de geschiedenis van de wereld is een gedeelde geschiedenis", aldus de premier. "Als we een veto moeten stellen, is het een veto tegen tirannen en hun misdaden", vervolgde Di Rupo, in een allusie op het veto dat Rusland en China in de VN-Veiligheidsraad stellen tegen een interventie.Premier Di Rupo heeft zich daarnaast uitgesproken voor een internationaal verdrag voor de bescherming van persoonlijke gegevens op het internet. Hij gaat daarmee tegen de afluisterpraktijken van de VS in. Di Rupo steunt zo het pleidooi van de Braziliaanse president Dilma Rousseff, die uithaalde naar de Amerikaanse spionageprogramma's."Mogen we in naam van de veiligheid en van de strijd tegen het terrorisme, twee fundamentele domeinen voor alle mensen, inbreuken plegen tegen de bescherming van het privéleven?", vroeg Di Rupo tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York."Ik zou hier willen herinneren aan de oproep van de Braziliaanse president om het privéleven van de burgers overal te beschermen en in het bijzonder op het internet", aldus Di Rupo.Rousseff pleitte dinsdag voor een internationaal verdrag om de gegevens op het internet beter te kunnen beschermen. "Het internet mag geen instrument zijn om een onzichtbare oorlog te voeren. Het moet juist voor iedereen een middel zijn om zich te ontwikkelen, een plaats waar iedereen in vrede en in alle veiligheid kan communiceren", zei de premier nog. (Belga/TV/AVE)