Iets meer dan 24 uur voor de start van het grondwettelijk referendum in Egypte heeft Nobelprijswinnaar voor de Vrede Mohammed ElBaradei nog geprobeerd om de stembusgang te verhinderen. In een toespraak die op een private tv-zender werd uitgezonden, riep hij president Mohamed Morsi op om de volksraadpleging af te gelasten.

De Egyptenaren kunnen nog wel een tot twee jaar met de grondwet van 1971 leven, zei Mohammed ElBaradei. Op die manier is er volgens hem voldoende tijd om een nieuwe constitutionele vergadering samen te stellen, waarin ook de niet-islamisten vertegenwoordigd worden.

De Moslimbroeders, de beweging waar Morsi deel van uitmaakte toen hij in juni tot president werd verkozen, zeggen verbaasd te zijn over de oproep van ElBaradei. "Het volk wil zijn mars voortzetten en de instellingen voor een moderne democratische staat in het leven roepen, ook al proberen sommigen om dat tegen te houden", reageert Essam al-Arian, waarnemend voorzitter van de Moslimbroeders, in de krant al-Shorouk. (Belga/SD)


Iets meer dan 24 uur voor de start van het grondwettelijk referendum in Egypte heeft Nobelprijswinnaar voor de Vrede Mohammed ElBaradei nog geprobeerd om de stembusgang te verhinderen. In een toespraak die op een private tv-zender werd uitgezonden, riep hij president Mohamed Morsi op om de volksraadpleging af te gelasten. De Egyptenaren kunnen nog wel een tot twee jaar met de grondwet van 1971 leven, zei Mohammed ElBaradei. Op die manier is er volgens hem voldoende tijd om een nieuwe constitutionele vergadering samen te stellen, waarin ook de niet-islamisten vertegenwoordigd worden. De Moslimbroeders, de beweging waar Morsi deel van uitmaakte toen hij in juni tot president werd verkozen, zeggen verbaasd te zijn over de oproep van ElBaradei. "Het volk wil zijn mars voortzetten en de instellingen voor een moderne democratische staat in het leven roepen, ook al proberen sommigen om dat tegen te houden", reageert Essam al-Arian, waarnemend voorzitter van de Moslimbroeders, in de krant al-Shorouk. (Belga/SD)