Daarmee verlicht Kaïro de blokkade van de Palestijnse enclave die onder controle staat van de radicale islamistische beweging Hamas. De Rafah-overgang zal vanaf nu altijd open zijn van 09.00 tot 21.00 uur, behalve op vrijdag en zaterdag.

Opening Rafah
Rafah is de enige toegang tot Gaza die niet onder Israëlische controle staat. De joodse staat blokkeert Gaza sinds de machtsovername door Hamas in 2007. Onder het regime van de op 11 februari opgetreden Egyptische president Hosni Moebarak kreeg Israël daarvoor hulp van Kaïro. Israël heeft altijd volgehouden dat de blokkade nodig was om wapensmokkel naar Gaza te vermijden.

Door de opening van Rafah krijgen de Palestijnen voor het eerst sinds juni 2007 weer de mogelijkheid om naar Egypte te reizen. De Egyptische autoriteiten leggen weinig beperkingen op. Palestijnse vrouwen zouden geen visa nodig hebben. Ook mannen onder de 18 jaar en boven de 40 zouden vrijgesteld zijn van het hebben van een visum om de grens over te steken. Dezelfde regeling geldt voor zieken, studenten, investeerders en mensen met buitenlandse reispapieren. Alleen mannen tussen 18 en 40 moeten wel een speciale toelating krijgen van de Egyptische autoriteiten. Rafah is de enige overgang aan de 12 km lange grens tussen Egypte en Gaza.

De capaciteit van de Rafah-overgang is intussen al volgeboekt tot 1 juli. Palestijnen die nog niet opgenomen zijn op de passagierslijst van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zullen dus minstens tot dan moeten wachten om de grens te kunnen oversteken.

Keerpunt

De beslissing is een belangrijk keerpunt in de buitenlandpolitiek van Egypte. Mogelijk trapt Egypte met deze beslissing zwaar op de tenen van Israël. Egypte verklaarde dat het deze beslissing nam om de eenheid onder de Palestijnen te bevorderen. (Belga/INM)

Daarmee verlicht Kaïro de blokkade van de Palestijnse enclave die onder controle staat van de radicale islamistische beweging Hamas. De Rafah-overgang zal vanaf nu altijd open zijn van 09.00 tot 21.00 uur, behalve op vrijdag en zaterdag. Opening Rafah Rafah is de enige toegang tot Gaza die niet onder Israëlische controle staat. De joodse staat blokkeert Gaza sinds de machtsovername door Hamas in 2007. Onder het regime van de op 11 februari opgetreden Egyptische president Hosni Moebarak kreeg Israël daarvoor hulp van Kaïro. Israël heeft altijd volgehouden dat de blokkade nodig was om wapensmokkel naar Gaza te vermijden. Door de opening van Rafah krijgen de Palestijnen voor het eerst sinds juni 2007 weer de mogelijkheid om naar Egypte te reizen. De Egyptische autoriteiten leggen weinig beperkingen op. Palestijnse vrouwen zouden geen visa nodig hebben. Ook mannen onder de 18 jaar en boven de 40 zouden vrijgesteld zijn van het hebben van een visum om de grens over te steken. Dezelfde regeling geldt voor zieken, studenten, investeerders en mensen met buitenlandse reispapieren. Alleen mannen tussen 18 en 40 moeten wel een speciale toelating krijgen van de Egyptische autoriteiten. Rafah is de enige overgang aan de 12 km lange grens tussen Egypte en Gaza. De capaciteit van de Rafah-overgang is intussen al volgeboekt tot 1 juli. Palestijnen die nog niet opgenomen zijn op de passagierslijst van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zullen dus minstens tot dan moeten wachten om de grens te kunnen oversteken. Keerpunt De beslissing is een belangrijk keerpunt in de buitenlandpolitiek van Egypte. Mogelijk trapt Egypte met deze beslissing zwaar op de tenen van Israël. Egypte verklaarde dat het deze beslissing nam om de eenheid onder de Palestijnen te bevorderen. (Belga/INM)