Een rechtbank in Egypte heeft de aantijgingen tegen de voormalige Egyptische president Hosni Moebarak laten vallen in het proces waarbij hij beschuldigd wordt van betrokkenheid bij de dood van honderden manifestanten in 2011 tijdens de opstand tegen hem.

Dat betekent dat er geen vonnis komt en de 86-jarige Moebarak dus witgewassen wordt van die beschuldiging. Het openbaar ministerie eiste de doodstraf.

Volgens de rechter zijn alleen de geschiedenis en God geroepen om een oordeel te vellen over iemand die meer dan 30 jaar president van Egypte was.

Moebarak werd berecht met zijn oud-minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly en zes voormalige hoge functionarissen van de veiligheidsdiensten. De ex-president werd ervan verdacht dat hij de politie bevel had gegeven om de revolte van 2011 waarbij hij van de macht werd verdreven, te onderdrukken. Er vielen 846 doden.

Aanvankelijk levenslang

Bij een eerste proces werd Moebarak in deze zaak in juni 2012 veroordeeld tot levenslang. Dat vonnis werd wegens procedurefouten en technische redenen echter opgeheven.

De rechtbank in de hoofdstad Caïro sprak de voormalige president ook vrij in een corruptiezaak. Die handelde over de verkoop van gas aan Israël. Het gas zou onder de marktprijs zijn verkocht.

Moebarak, die met een wankele gezondheid kampt, zit vast in een militair ziekenhuis in Caïro. In mei werd hij in nog een andere zaak tot drie jaar cel veroordeeld wegens corruptie.

Toen de rechter bekendmaakte dat hij de zaak tegen Moebarak liet vallen, stak er in de rechtszaal gejuich op. (Belga/TE)

Een rechtbank in Egypte heeft de aantijgingen tegen de voormalige Egyptische president Hosni Moebarak laten vallen in het proces waarbij hij beschuldigd wordt van betrokkenheid bij de dood van honderden manifestanten in 2011 tijdens de opstand tegen hem. Dat betekent dat er geen vonnis komt en de 86-jarige Moebarak dus witgewassen wordt van die beschuldiging. Het openbaar ministerie eiste de doodstraf.Volgens de rechter zijn alleen de geschiedenis en God geroepen om een oordeel te vellen over iemand die meer dan 30 jaar president van Egypte was. Moebarak werd berecht met zijn oud-minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly en zes voormalige hoge functionarissen van de veiligheidsdiensten. De ex-president werd ervan verdacht dat hij de politie bevel had gegeven om de revolte van 2011 waarbij hij van de macht werd verdreven, te onderdrukken. Er vielen 846 doden. Bij een eerste proces werd Moebarak in deze zaak in juni 2012 veroordeeld tot levenslang. Dat vonnis werd wegens procedurefouten en technische redenen echter opgeheven.De rechtbank in de hoofdstad Caïro sprak de voormalige president ook vrij in een corruptiezaak. Die handelde over de verkoop van gas aan Israël. Het gas zou onder de marktprijs zijn verkocht. Moebarak, die met een wankele gezondheid kampt, zit vast in een militair ziekenhuis in Caïro. In mei werd hij in nog een andere zaak tot drie jaar cel veroordeeld wegens corruptie. Toen de rechter bekendmaakte dat hij de zaak tegen Moebarak liet vallen, stak er in de rechtszaal gejuich op. (Belga/TE)