Eerste jaarhelft 2016: Nooit zoveel doden op Middellandse Zee

Een Syrische man probeert zijn kinderen te behoeden bij een val uit een sloep, bij het aankomen op het Griekse eiland Lesbos. 24 september 2015 © Reuters

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar zijn bijna 3.000 vluchtelingen omgekomen op de Middellandse Zee. Dat is een record. Het aantal mensen dat gered werd, is stabiel gebleven ten opzichte van de voorbije twee jaar.

Volgens de jongste cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) kwamen dit jaar tot 30 juni 2889 migranten en vluchtelingen om op de Middellandse Zee. Nooit eerder vielen er in een half jaar zoveel doden.

In dezelfde periode vorig jaar vielen er 1050 doden. Of hoe in een jaar tijd het aantal doden bijna verdrievoudigde. In juni 2016 alleen al kwamen 383 mensen om, bijna 13 per dag.

Gered

Volgens de IOM kwamen in de eerste jaarhelft naar schatting 225.095 migranten en vluchtelingen Europa binnen via de zee. Ze kwamen vooral via Italië en Griekenland.

De Libische kustwacht redde meer dan 8.600 mensen. Voor de kust van Italië werden 66.000 mensen gered. (Zie verder)

Mensenhandelaars op de Middellandse Zee
Mensenhandelaars op de Middellandse Zee© Karl

“Migranten blijven de gevaarlijke, risicovolle reis maken, in precaire omstandigheden, in slecht uitgeruste boten, waardoor ze kwetsbaar zijn voor de zware reis en voor de uitbuiting van criminele netwerken onderweg”, zegt Othman Belbeisi, IOM-verantwoordelijke in Libië.

Deze week nog heeft het Nederlandse fregat Van Amstel op de Middellandse Zee 291 mensen van een vissersbootje gered. De migranten zijn zondagmorgen aan wal gezet in Cagliari, op het Italiaanse eiland Sardinië.

Het bootje, dat op 100 mijl van de Griekse kust op volle zee door een patrouillevaartuig was ontdekt, bleek al zeven dagen onderweg. Onder de opvarenden waren 66 vrouwen en twintig kinderen. Ook bevonden zich enkele gewonde en zieke mensen aan boord. Zij zijn in de noodziekenboeg van het fregat behandeld. De Van Amstel vaart voor Frontex, dat de buitengrenzen van de Europese Unie bewaakt. Bij meerdere reddingsacties heeft het fregat de afgelopen weken meer dan duizend mensen gered.

70.930 mensen gered eerste helft van dit jaar

De eerste zes maanden van dit jaar zijn 70.930 migranten gearriveerd aan de de Italiaanse kusten, evenveel als in dezelfde periode de voorbije twee jaar. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meegedeeld.

In 2015 werden van januari tot juni 71.092 personen geregistreerd voor een totaal van 153.000 op het eind van het jaar. In 2014 waren dat er eind juni 66.074, maar wel 170.000 over heel het jaar. De drastische daling van degenen die hun weg vervolgen naar het noorden van Europa weegt zwaar op het systeem van de Italiaanse opvangcentra: 29.000 asielzoekers ondergebracht begin 2014, 67.000 begin 2015, 106.000 begin 2016 en 132.000 op datum van 30 juni.

Bijna alle nieuwkomers komen uit zwart Afrika: Nigeria (15%), Eritrea (13%), Gambia (8%), Ivoorkust (7%), Guinee (7%), Soedan (6%), Somalië (6%), Senegal (6%) of Mali (5%).

Volgens de statistieken van Binnenlandse Zaken per 17 juni waren er onder de nieuwkomers van dit jaar 8.553 minderjarigen zonder begeleiding, tegen een jaarlijks totaal van 12.360 in 2015 en 13.026 in 2014.

Migranten op een zinkende boot, tijdens een reddingsopertie van de Spaanse kustwacht voor de Libische kust (26 mei 2016).
Migranten op een zinkende boot, tijdens een reddingsopertie van de Spaanse kustwacht voor de Libische kust (26 mei 2016).© Reuters

Meer dan 10.000 migranten zijn sinds 2014 in een poging om Europa te bereiken op de Middellandse Zee om het leven gekomen. Meer dan 2.800 sinds begin 2016, gaf het Hoog Commissariaat van de Vluchtelingen (HCR) begin juni al aan.

Frontex: ‘Recordaantal mensen via Middellandse Zee naar Italië sinds deal EU-Turkije’)

Sinds het akkoord tussen de Europese Unie en Turkije van kracht is, wagen meer asielzoekers dan ooit zich aan de levensgevaarlijke oversteek via de centrale route over Middellandse Zee. Dat zei eerder Fabrice Leggeri, de directeur van het Europese grensbewakingsbureau Frontex, in de kranten van de Duitse Funke Mediengruppe. “Ondertussen komen vanuit Libië 13 tot 14 keer meer vluchtelingen naar Italië dan migranten uit Turkije naar Griekenland”, aldus Leggeri. “Nog nooit gebruikten zoveel mensen de centrale route over de Middellandse Zee.”

Leggeri roept de Europese Commissie op om vluchtelingen meer mogelijkheden te bieden om op een legale manier naar de EU te reizen

Het aantal illegale grensoverschrijdingen tussen Libië en Italië is dit jaar hoger dan alle andere illegale grensoverschrijdingen in de EU samen, aldus de Fransman. “Indien de migratiestroom vanuit West-Afrika richting Libië op hetzelfde niveau blijft, moeten we rekening houden met 300.000 mensen die dit jaar vanuit West-Afrika naar de noordelijke Maghreblanden vluchten, om daarna verder naar Europa te reizen”, klinkt het.

Het is niet duidelijk hoeveel van hen zich dit jaar nog per boot aan de oversteek zullen wagen. Leggeri waarschuwt echter ook nog dat Egypte steeds meer aan belang wint als vertrekpunt voor vluchtelingenboten richting Europa. De overtocht van Egypte via de Middellandse Zee is zeer gevaarlijk en duurt vaak langer dan tien dagen.

Leggeri roept de Europese Commissie in de kranten nogmaals op om vluchtelingen uit crisisgebieden meer mogelijkheden te bieden om op een legale manier naar de Europese Unie te reizen. Hij doet dat “niet alleen voor de bescherming van de migranten, maar ook om te vermijden dat terroristen en criminelen” de EU binnenkomen. De Frontex-chef denkt als oplossing bijvoorbeeld aan “bijzondere humanitaire vluchten vanuit de vluchtelingenkampen in Libanon, Turkije of Jordanië” richting EU.

(IPS/Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content