Eén maand nadat Boeing spoorloos verdween: Onderzeeër jaagt op ‘pings’ zwarte dozen

Zoektocht naar verdwenen Boeing Malaysia Airlines © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Exact een maand geleden verdween de Boeing 777 van Malaysia Airlines spoorloos van de radar. Sinds de ‘hoopgevende’ signalen van de zwarte dozen drie dagen geleden, zijn er geen nieuwe singalen meer opgevangen.

Nadat een Chinees en een Australisch schip een signaal hadden opgevangen dat mogelijk afkomstig is van de zwarte dozen van de verdwenen Boeing, wordt een Amerikaanse onderzeeër (Bluefin 21) ingezet om de zeebodem uit te kammen.

Tijdens een persconferentie in de Australische stad Perth liet Angus Houston, de chef van de coördinatiegroep van de zoekoperatie, weten dat er sinds de “veelbelovende” signalen van afgelopen weekend, geen nieuw signaal meer is opgevangen. Dat meldt de Australische zender ABC.

“Voorlopig is er geen spoor meer gevonden, maar we moeten de ‘ping-locator’ blijven inzetten tot op het moment dat we zeker zijn dat de zwarte dozen geen signalen meer uitzenden”, aldus Houston. Dat kan elk moment gebeuren, want de batterijen verbonden aan de zwarte doos gaan slechts een maand mee. Daarna doven ze langzaam uit, waardoor het nog erg moeilijk wordt om de ‘dozen’ met allerlei vluchtinformatie terug te vinden.

Houston heeft weinig hoop dat het wrak nog zal worden teruggevonden. “Als we geen signaal meer opvangen, moeten we op goed geluk de ganse bodem van de oceaan afschuimen. Dat wil dus zeggen dat we nog een enorm lange zoektocht voor de boeg hebben.”

Kostenplaatje

Intussen is de Boeing al 30 dagen vermist en heeft een twintigtal landen deelgenomen aan de zoekactie, onder leiding van Maleisië. Vooral China, Australië, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Japan, hebben heel wat middelen ingezet om het vliegtuig terug te vinden.

“Niemand: noch de Maleisische regering, noch onze partners spreken over geld. Het enige wat telt is dat het vliegtuig wordt teruggevonden”, zei de Maleisische minister van Defensie Hishammuddin Hussein tijdens een vorige persconferentie.

Australië besteedt per dag meer dan 360.000 euro aan de schepen die actief zijn in de Indische Oceaan. Dat berekende de Volkskrant op basis van cijfers van AP. Daarnaast zijn er nog directe kosten zoals salarissen en brandstoffen. De meeste kosten worden volgens Geoff Davies, woordvoerder van het Nieuw-Zeelandse leger, betaald uit een fonds dat gereserveerd is voor reddingsmissies.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft bijna drie miljoen euro vrijgemaakt voor de missie. De kosten voor de gespecialiseerde apparatuur om de signalen van de zwarte doos terug te vinden zijn daar niet in opgenomen. Ook dat kan nog eens 3 miljoen euro kosten.

China en Japan lieten volgens AP weten geen cijfers te kunnen vrijgeven zolang de zoektocht loopt.

Partner Content