De Turkse politie heeft in Istanboel en Ankara traangas en waterkanonnen ingezet tegen betogers die op straat waren gekomen voor de eerste verjaardag van de antiregeringsmanifestaties van juni 2013. In Istanboel kwam het tot botsingen tussen honderden betogers en talrijke politiemanschappen in een straat bij het Taksimplein. In Ankara zette de politie traangas en het waterkanon in tegen een duizendtal betogers op het Kizilayplein in het centrum van de Turkse hoofdstad

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan liet eerder op de dag verstaan dat betogers op het Taksimplein gearresteerd zouden worden. "Jullie kunnen Taksim niet bezetten zoals jullie vorig jaar hebben gedaan, want jullie moeten de wet respecteren", zei Erdogan in een toespraak in Istanboel. "Onze veiligheidstroepen hebben duidelijke instructies gekregen en zullen al het nodige doen."

7 doden

De oproerpolitie was massaal met waterkanonnen aanwezig op het Taksimplein en in de grootste winkelstraat van de stad. Ze leek paraat om elke poging van betogers om het plein in te nemen, af te slaan. Volgens Turkse media zouden tot 25.000 manschappen en 50 waterkanonnen zijn opgesteld. Ook ambulances en brandweerwagens waren ter plaatse. Het persbureau Dogan meldde dat de ferryverbindingen op de Bosporus stilgelegd zouden worden.

De betogingen tegen Erdogan begonnen een jaar geleden als een poging om de bouw van een winkelcentrum in Gezipark te verhinderen en dijden op 31 mei 2013 over het hele land uit. De manifestaties werden door de politie neergeslagen. Het conflict, dat tegen het eind van de zomer uitdoofde, kostte zeker zeven mensen het leven. (Belga/TE)

De Turkse politie heeft in Istanboel en Ankara traangas en waterkanonnen ingezet tegen betogers die op straat waren gekomen voor de eerste verjaardag van de antiregeringsmanifestaties van juni 2013. In Istanboel kwam het tot botsingen tussen honderden betogers en talrijke politiemanschappen in een straat bij het Taksimplein. In Ankara zette de politie traangas en het waterkanon in tegen een duizendtal betogers op het Kizilayplein in het centrum van de Turkse hoofdstadDe Turkse premier Recep Tayyip Erdogan liet eerder op de dag verstaan dat betogers op het Taksimplein gearresteerd zouden worden. "Jullie kunnen Taksim niet bezetten zoals jullie vorig jaar hebben gedaan, want jullie moeten de wet respecteren", zei Erdogan in een toespraak in Istanboel. "Onze veiligheidstroepen hebben duidelijke instructies gekregen en zullen al het nodige doen." De oproerpolitie was massaal met waterkanonnen aanwezig op het Taksimplein en in de grootste winkelstraat van de stad. Ze leek paraat om elke poging van betogers om het plein in te nemen, af te slaan. Volgens Turkse media zouden tot 25.000 manschappen en 50 waterkanonnen zijn opgesteld. Ook ambulances en brandweerwagens waren ter plaatse. Het persbureau Dogan meldde dat de ferryverbindingen op de Bosporus stilgelegd zouden worden. De betogingen tegen Erdogan begonnen een jaar geleden als een poging om de bouw van een winkelcentrum in Gezipark te verhinderen en dijden op 31 mei 2013 over het hele land uit. De manifestaties werden door de politie neergeslagen. Het conflict, dat tegen het eind van de zomer uitdoofde, kostte zeker zeven mensen het leven. (Belga/TE)