De Iraakse troepen zijn gestart met een offensief op het dorpje Gogjali aan de oostelijke stadsrand van Mosul.

Volgens de bevelvoerder van de Iraakse contraterrorismedienst (CTS) is daarmee de 'echte' veldslag om de stad te heroveren begonnen. 'Dit is nu het begin van de echte bevrijding voor de stad Mosoel', verklaarde generaal Taleb Cheghati al-Kenani op de publieke zender Iraqiya.

Hevige gevechten

Volgens een correspondent van de Koerdische zender Rudaw zijn er hevige gevechten in het dorpje. Ook een correspondent van nieuwszender BBC World meldt dat de troepen op hevig verzet stuiten en beschoten worden.

Eerder had premier Haider al-Abadi een boodschap gegeven voor de IS-militanten die zich nog schuilhouden in Mosoel: 'Geef jullie over of sterf', zo zei hij op de luchtmachtbasis Qayyarah ten zuiden van Mosul. Volgens hem naderen de troepen uit alle richtingen en zullen ze 'de slang onthoofden'.

Iraaks premier Al-Abadi en Amerikaans president Obama, Reuters
Iraaks premier Al-Abadi en Amerikaans president Obama © Reuters

De inval komt er meer dan twee weken na de start van het offensief op Mosul, op 17 oktober. Aan de operatie nemen zo'n 50.000 Iraakse troepen, Koerdische Peshmerga-strijders en soennitische en sjiitische milities deel. Zij krijgen steun van de internationale coalitie aangevoerd door de Verenigde Staten.

Volgens Amerikaanse militairen hebben IS-strijders in Mosul geen manoeuvreerruimte meer. 'Ze kunnen zich niet meer in grote colonnes of in grote aantallen bewegen tussen Mosoel en het Syrische IS-hoofdkwartier Al-Raqqa', aldus de woordvoerder van het Amerikaanse leger, John Dorrian, aan journalisten in Irak.

Miljoen

Vóór de start van het offensief bevonden zich naar schatting nog 3.000 tot 5.000 strijders in Mosul. Sinds het offensief is begonnen, hebben ze burgers massaal afgeslacht en gebruiken ze hen als menselijke schilden. Ze plegen regelmatig zelfmoordaanslagen met bomauto's, leggen boobytraps en blazen bruggen op.

In de stad wonen naar schatting nog circa een miljoen mensen.

Kalifaat

Mosul is al bijna 2,5 jaar in handen van IS en is het laatste grote bolwerk van de terreurgroepering in Irak. Het was overigens in de Grote Moskee van Mosul dat Abu Bakr al-Baghdadi zich in de zomer van 2014 uitriep tot leider van het kalifaat. (Belga/BBC/KVDA)

IS-leider al-Baghdadi in Mosul, REUTERS
IS-leider al-Baghdadi in Mosul © REUTERS
De Iraakse troepen zijn gestart met een offensief op het dorpje Gogjali aan de oostelijke stadsrand van Mosul. Volgens de bevelvoerder van de Iraakse contraterrorismedienst (CTS) is daarmee de 'echte' veldslag om de stad te heroveren begonnen. 'Dit is nu het begin van de echte bevrijding voor de stad Mosoel', verklaarde generaal Taleb Cheghati al-Kenani op de publieke zender Iraqiya.Volgens een correspondent van de Koerdische zender Rudaw zijn er hevige gevechten in het dorpje. Ook een correspondent van nieuwszender BBC World meldt dat de troepen op hevig verzet stuiten en beschoten worden. Eerder had premier Haider al-Abadi een boodschap gegeven voor de IS-militanten die zich nog schuilhouden in Mosoel: 'Geef jullie over of sterf', zo zei hij op de luchtmachtbasis Qayyarah ten zuiden van Mosul. Volgens hem naderen de troepen uit alle richtingen en zullen ze 'de slang onthoofden'.De inval komt er meer dan twee weken na de start van het offensief op Mosul, op 17 oktober. Aan de operatie nemen zo'n 50.000 Iraakse troepen, Koerdische Peshmerga-strijders en soennitische en sjiitische milities deel. Zij krijgen steun van de internationale coalitie aangevoerd door de Verenigde Staten.Volgens Amerikaanse militairen hebben IS-strijders in Mosul geen manoeuvreerruimte meer. 'Ze kunnen zich niet meer in grote colonnes of in grote aantallen bewegen tussen Mosoel en het Syrische IS-hoofdkwartier Al-Raqqa', aldus de woordvoerder van het Amerikaanse leger, John Dorrian, aan journalisten in Irak. Vóór de start van het offensief bevonden zich naar schatting nog 3.000 tot 5.000 strijders in Mosul. Sinds het offensief is begonnen, hebben ze burgers massaal afgeslacht en gebruiken ze hen als menselijke schilden. Ze plegen regelmatig zelfmoordaanslagen met bomauto's, leggen boobytraps en blazen bruggen op. In de stad wonen naar schatting nog circa een miljoen mensen.Mosul is al bijna 2,5 jaar in handen van IS en is het laatste grote bolwerk van de terreurgroepering in Irak. Het was overigens in de Grote Moskee van Mosul dat Abu Bakr al-Baghdadi zich in de zomer van 2014 uitriep tot leider van het kalifaat. (Belga/BBC/KVDA)