Vermoed wordt dat de voorbije dagen al 11 mensen gestorven aan ebola in Liberia en Sierra Leone, twee buurlanden van Guinee. Bijna alle verdachte gevallen werden geregistreerd aan de grens met Guinee.

Een internationaal team van experten is in de regio om de epidemie te bestrijden.

Als alle verdachte overlijdens bevestigd worden als ebolagevallen, dan gaat het om de dodelijkste uitbraak sinds 2007. Toen vielen in Congo 187 doden, meldt Reuters.

De vrees is groot dat het ebolavirus zich verder verspreidt in het straatarme West-Afrika, waar de gezondheidsvoorzieningen op de meeste plaatsen ondermaats zijn.

Grens gesloten

Senegal sluit intussen zijn grens met Guinee in de zuidelijke regio's Kolda en Kedougou om de verspreiding van het ebolavirus te voorkomen.

Vorige vrijdag al voerde de Senegalese overheid verplichte sanitaire controles in op vluchten tussen zijn hoofdstad Dakar en Conakry, de Guinese hoofdstad waar ook al een tiental gevallen van ebola opgedoken zijn. Eén patiënt is tot dusver bekend overleden, aldus Reuters.

Apen en ratten eten verboden

Volgens de Guinese regering wordt de omvang van de epidemie overdreven en zijn in het land 'nog maar' 19 gevallen van ebola bevestigd door laboratoriumtests. 'We hebben strenge maatregelen ingevoerd en er is geen reden tot paniek,' zei een woordvoerder aan Reuters.

De autoriteiten hebben de verkoop en het verbruik van wilde dieren verboden. In het land worden apen, vleermuizen, antilopen en ratten beschouwd als een lekkernij, maar ze zijn ook potentiële drager van de virusverwekker.

Reizen naar Guinee afgeraden

De Belgische overheid raadt voortaan niet-noodzakelijke reizen naar Guinee af, om medische redenen. 'Het wordt afgeraden om zich te verplaatsen of te verblijven in de gebieden die getroffen zijn door de hemorragische koorts, tenzij om dwingende redenen.', luidt het.

Ebola is een van de gevaarlijkste ziektes ter wereld. Het virus veroorzaakt aan inwendige bloedingen gekoppelde hoge koorts. De ziekte is erg besmettelijk en eindigt meestal met de dood. Tot op vandaag is er geen vaccinatie noch een therapie voorhanden.

Lees ook: vier vragen over ebola

Vermoed wordt dat de voorbije dagen al 11 mensen gestorven aan ebola in Liberia en Sierra Leone, twee buurlanden van Guinee. Bijna alle verdachte gevallen werden geregistreerd aan de grens met Guinee. Een internationaal team van experten is in de regio om de epidemie te bestrijden.Als alle verdachte overlijdens bevestigd worden als ebolagevallen, dan gaat het om de dodelijkste uitbraak sinds 2007. Toen vielen in Congo 187 doden, meldt Reuters.De vrees is groot dat het ebolavirus zich verder verspreidt in het straatarme West-Afrika, waar de gezondheidsvoorzieningen op de meeste plaatsen ondermaats zijn.Senegal sluit intussen zijn grens met Guinee in de zuidelijke regio's Kolda en Kedougou om de verspreiding van het ebolavirus te voorkomen.Vorige vrijdag al voerde de Senegalese overheid verplichte sanitaire controles in op vluchten tussen zijn hoofdstad Dakar en Conakry, de Guinese hoofdstad waar ook al een tiental gevallen van ebola opgedoken zijn. Eén patiënt is tot dusver bekend overleden, aldus Reuters.Volgens de Guinese regering wordt de omvang van de epidemie overdreven en zijn in het land 'nog maar' 19 gevallen van ebola bevestigd door laboratoriumtests. 'We hebben strenge maatregelen ingevoerd en er is geen reden tot paniek,' zei een woordvoerder aan Reuters.De autoriteiten hebben de verkoop en het verbruik van wilde dieren verboden. In het land worden apen, vleermuizen, antilopen en ratten beschouwd als een lekkernij, maar ze zijn ook potentiële drager van de virusverwekker.De Belgische overheid raadt voortaan niet-noodzakelijke reizen naar Guinee af, om medische redenen. 'Het wordt afgeraden om zich te verplaatsen of te verblijven in de gebieden die getroffen zijn door de hemorragische koorts, tenzij om dwingende redenen.', luidt het. Ebola is een van de gevaarlijkste ziektes ter wereld. Het virus veroorzaakt aan inwendige bloedingen gekoppelde hoge koorts. De ziekte is erg besmettelijk en eindigt meestal met de dood. Tot op vandaag is er geen vaccinatie noch een therapie voorhanden.Lees ook: vier vragen over ebola