Een federale rechter in Washington heeft nu verordend dat de presidentskandidate schriftelijk onder eed duidelijk moet maken waarom ze als minister van Buitenlandse Zaken officiële e-mails via een privéserver verstuurde en ontving.

Judicial Watch

Rechter Emmet Sullivan ging daarmee in op een verzoek van de conservatieve organisatie Judicial Watch. De stichting mag bovendien de directeur informatie van het State Department, John Bentel, tot uiterlijk 31 oktober bevragen over de e-mailpraktijken van Clinton.

Judicial Watch krijgt tot 14 oktober de tijd om Clinton de vragen voor te leggen. Ze moet dan binnen de 30 dagen antwoorden. Als de organisatie niet te haastig te werk gaat, zou het wel eens kunnen dat Clinton pas na de presidentsverkiezing van 8 november haar antwoord moet voorleggen.

De directeur van de federale politiedienst FBI, James Comey, had Clinton na de afsluiting van het onderzoek zes weken geleden extreme nalatigheid aangewreven. Hij zag echter geen aanknopingspunt voor cimineel gedrag, dat een procedure rechtvaardigde. Clinton zelf heeft toegegeven dat het gebruik van een pivéserver fout was.

Opmerkelijke rechtszaak

De e-mailaffaire van Clinton zorgde onlangs nog voor wrevel in een andere rechtszaak. Tijdens dat proces werd een Amerikaanse militair Kristian Saucier beschuldigd van gevoelige informatie te delen.

De militair had namelijk zes foto's genomen van het aandrijfsysteem van een aanvalsonderzeeboot wetende dat dat verboden was. Hij wou naar eigen zeggen enkele beelden op de gevoelige plaat vastleggen voor zijn gezin. De advocaat hekelde in de pleidooi de onrechtvaardige behandeling van zijn cliëent. Volgens de advocaat Derrick Hogan was het ongehoord dat zijn cliënt tegen een celstraf van vijf jaar aankeek voor het nemen van zes foto's terwijl de presidentskandidate ongestraft 110 mails met geheime informatie heeft verstuurd.

"Het zou onrechtvaardig en oneerlijk zijn als de heer Saucier een hogere straf krijgt dan een voorwaardelijke straf. Personen die machtiger zijn dan hij zullen waarschijnlijk niet gestraft worden voor zo'n misdaad", luidde het pleidooi van zijn advocaat. Saucier kreeg uiteindelijk een jaar cel. (Belga/NS)

Een federale rechter in Washington heeft nu verordend dat de presidentskandidate schriftelijk onder eed duidelijk moet maken waarom ze als minister van Buitenlandse Zaken officiële e-mails via een privéserver verstuurde en ontving. Rechter Emmet Sullivan ging daarmee in op een verzoek van de conservatieve organisatie Judicial Watch. De stichting mag bovendien de directeur informatie van het State Department, John Bentel, tot uiterlijk 31 oktober bevragen over de e-mailpraktijken van Clinton. Judicial Watch krijgt tot 14 oktober de tijd om Clinton de vragen voor te leggen. Ze moet dan binnen de 30 dagen antwoorden. Als de organisatie niet te haastig te werk gaat, zou het wel eens kunnen dat Clinton pas na de presidentsverkiezing van 8 november haar antwoord moet voorleggen. De directeur van de federale politiedienst FBI, James Comey, had Clinton na de afsluiting van het onderzoek zes weken geleden extreme nalatigheid aangewreven. Hij zag echter geen aanknopingspunt voor cimineel gedrag, dat een procedure rechtvaardigde. Clinton zelf heeft toegegeven dat het gebruik van een pivéserver fout was. De e-mailaffaire van Clinton zorgde onlangs nog voor wrevel in een andere rechtszaak. Tijdens dat proces werd een Amerikaanse militair Kristian Saucier beschuldigd van gevoelige informatie te delen. De militair had namelijk zes foto's genomen van het aandrijfsysteem van een aanvalsonderzeeboot wetende dat dat verboden was. Hij wou naar eigen zeggen enkele beelden op de gevoelige plaat vastleggen voor zijn gezin. De advocaat hekelde in de pleidooi de onrechtvaardige behandeling van zijn cliëent. Volgens de advocaat Derrick Hogan was het ongehoord dat zijn cliënt tegen een celstraf van vijf jaar aankeek voor het nemen van zes foto's terwijl de presidentskandidate ongestraft 110 mails met geheime informatie heeft verstuurd. "Het zou onrechtvaardig en oneerlijk zijn als de heer Saucier een hogere straf krijgt dan een voorwaardelijke straf. Personen die machtiger zijn dan hij zullen waarschijnlijk niet gestraft worden voor zo'n misdaad", luidde het pleidooi van zijn advocaat. Saucier kreeg uiteindelijk een jaar cel. (Belga/NS)