De verdediging probeerde vergeefs om de geestelijke toestand van de beklaagde in te roepen om verzachtende omstandigheden te pleiten.

Dylann Roof werd op alle 33 aanklachten schuldig bevonden. De jury kwam na minder dan twee uur deliberatie tot dat vonnis.

De 22-jarige, die aan de politie verklaarde dat hij andere aanwezigen in de kerk niet had gedood omdat hij moe was geworden, vertoonde geen emotie bij het aanhoren van het verdict. In januari zal dezelfde jury de strafmaat bepalen. Dat wordt een keuze tussen levenslang in de cel of de doodstraf. De nadruk van de verdediging op psychologische problemen van Roof (hij had meer contact met katten dan met mensen, argumenteerde zijn advocaat) is al een aanloop naar een poging om de doodstraf te vermijden.

'Vergeving'

De moorden hadden een grote weerklank in de VS. Ze viseerden een kerk die een historische rol had gespeeld in de emancipatiestrijd van zwarten.

De aanwezigen hadden Roof, toen hij aanklopte, vriendelijk uitgenodigd om hun bijbelstudie bij te wonen. Hij zat een hele tijd stil in de bijbelles alvorens hij het vuur opende.

Na het bloedbad schonken nabestaanden hem vergiffenis.

Ook in de nasleep van deze racistische terreuraanslag besloot Nikki Hailey, de gouverneur van South Carolina, om de Confederale vlag, de 'zuidelijke vlag', geassocieerd met de pro-slavernijtroepen in de Amerikaanse burgeroorlog, van het terrein voor het staatsparlement te verwijderen.

Roof had volgens de politie zichzelf geradicaliseerd door onder meer racistische websites te bezoeken. Hij wou naar eigen zeggen met zijn bloedbad een rassenoorlog ontketenen, zodat de rassen weer gescheiden zou worden.

(RR)

De verdediging probeerde vergeefs om de geestelijke toestand van de beklaagde in te roepen om verzachtende omstandigheden te pleiten.Dylann Roof werd op alle 33 aanklachten schuldig bevonden. De jury kwam na minder dan twee uur deliberatie tot dat vonnis. De 22-jarige, die aan de politie verklaarde dat hij andere aanwezigen in de kerk niet had gedood omdat hij moe was geworden, vertoonde geen emotie bij het aanhoren van het verdict. In januari zal dezelfde jury de strafmaat bepalen. Dat wordt een keuze tussen levenslang in de cel of de doodstraf. De nadruk van de verdediging op psychologische problemen van Roof (hij had meer contact met katten dan met mensen, argumenteerde zijn advocaat) is al een aanloop naar een poging om de doodstraf te vermijden. De moorden hadden een grote weerklank in de VS. Ze viseerden een kerk die een historische rol had gespeeld in de emancipatiestrijd van zwarten. De aanwezigen hadden Roof, toen hij aanklopte, vriendelijk uitgenodigd om hun bijbelstudie bij te wonen. Hij zat een hele tijd stil in de bijbelles alvorens hij het vuur opende. Na het bloedbad schonken nabestaanden hem vergiffenis. Ook in de nasleep van deze racistische terreuraanslag besloot Nikki Hailey, de gouverneur van South Carolina, om de Confederale vlag, de 'zuidelijke vlag', geassocieerd met de pro-slavernijtroepen in de Amerikaanse burgeroorlog, van het terrein voor het staatsparlement te verwijderen.Roof had volgens de politie zichzelf geradicaliseerd door onder meer racistische websites te bezoeken. Hij wou naar eigen zeggen met zijn bloedbad een rassenoorlog ontketenen, zodat de rassen weer gescheiden zou worden.(RR)