Het gesprek tussen de twee zou normaal donderdag plaatsvinden, maar werd noodgedwongen vervroegd naar dinsdag. De Filipijnse leider kortte zijn vierdaags bezoek aan Rusland in door de onrust op het zuidelijke eiland Mindanao.

"Eenheden van Islamitische Staat bezetten een provincie en er zijn confrontaties en een militaire operatie aan de gang. Ik moet er spijtig genoeg naartoe", zei Duterte bij de start van de ontmoeting. "Ons land heeft nood aan moderne wapens om tegen IS te bestrijden", voegde hij toe.

President Poetin toonde begrip voor het inkorten van zijn bezoek, en vermeldde dat woensdag een aantal documenten ondertekend zullen worden met de Filipijnse ministers die in Moskou blijven.

Dinsdag belegerden een honderdtal islamistische strijders de stad Marawi op Mindanao. Vermoedelijk gaat het om leden van onder meer Abu Sayyaf, een terreurgroep die trouw zweerde aan Islamitische Staat.

Duterte riep daarop de noodtoestand uit voor de hele eilandengroep Mindanoa, voor een periode van zestig dagen. Maandag, voor zijn vertrek naar Rusland, verklaarde Duterte dat het doel van zijn bezoek "het corrigeren van de overafhankelijkheid van zijn land van traditionele partners zoals de VS" was.

Het gesprek tussen de twee zou normaal donderdag plaatsvinden, maar werd noodgedwongen vervroegd naar dinsdag. De Filipijnse leider kortte zijn vierdaags bezoek aan Rusland in door de onrust op het zuidelijke eiland Mindanao. "Eenheden van Islamitische Staat bezetten een provincie en er zijn confrontaties en een militaire operatie aan de gang. Ik moet er spijtig genoeg naartoe", zei Duterte bij de start van de ontmoeting. "Ons land heeft nood aan moderne wapens om tegen IS te bestrijden", voegde hij toe. President Poetin toonde begrip voor het inkorten van zijn bezoek, en vermeldde dat woensdag een aantal documenten ondertekend zullen worden met de Filipijnse ministers die in Moskou blijven. Dinsdag belegerden een honderdtal islamistische strijders de stad Marawi op Mindanao. Vermoedelijk gaat het om leden van onder meer Abu Sayyaf, een terreurgroep die trouw zweerde aan Islamitische Staat. Duterte riep daarop de noodtoestand uit voor de hele eilandengroep Mindanoa, voor een periode van zestig dagen. Maandag, voor zijn vertrek naar Rusland, verklaarde Duterte dat het doel van zijn bezoek "het corrigeren van de overafhankelijkheid van zijn land van traditionele partners zoals de VS" was.