Duizenden manifestanten eisen ontslag IJslandse premier

IJslanders kwamen massaal op de been om het ontslag van de premier te eisen © REUTERS

In de IJslandse hoofdstad Reykjavik zijn massaal mensen op straat gekomen om het ontslag van premier David Sigmundur Gunnlaugsson te eisen, nadat hij in de Panama Papers opdook.

De eerste minister, die bij het begin van zijn ambtstermijn in 2013 beloofde om streng op te treden tegen fraude, wordt genoemd als mede-eigenaar van een schermbedrijf in een belastingparadijs.

Volgens het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ, dat de Panama Papers publiceert, bezat de regeringsleider samen met zijn vrouw het schermbedrijf Wintris Inc op de Britse Maagdeneilanden, en stopte ze er voor miljoenen dollars aan obligaties van de grootste IJslandse banken in. In 2009 verkocht hij zijn aandelen aan zijn vrouw voor een symbolische dollar.

Deze kwestie ligt extra gevoelig in het land, dat in 2008 zwaar getroffen werd door de financiële crisis. De grootste drie banken gingen bankroet. Het was de liberaal David Sigmundur Gunnlaugsson die akkoorden had bereikt tussen de ingestorte banken en hun schuldeisers. Naar verluidt staat Wintris zelf op de lijst van schuldeisers van de banken.

Meer betogers dan in 2009

Volgens de politie waren maandag meer manifestanten op straat gekomen dan in 2009, toen bekendraakte dat politiek verantwoordelijken grove fouten hadden gemaakt in het toezicht op de banken. Die protesten hebben toen geleid tot het ontslag van de rechtse regering. Hoeveel mensen dit keer aanwezig waren kon de politie niet zeggen. Via Facebook hadden maandag meer dan 8.500 mensen gemeld dat ze op straat gingen komen. De manifestanten hadden banners bij met teksten als “Neem uw verantwoordelijkheden” en “Waar is de nieuwe grondwet?”, verwijzend naar een grondwet die voortgroeide uit de politieke crisis van 2009, maar nooit werd goedgekeurd door het parlement.

Ook de linkse oppositie heeft het ontslag van de premier geëist. Gunnlaugsson liet maandag dan weer weten dat hij geen belastingen heeft ontdoken, en weigert ontslag te nemen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content