
Duizenden Britten de straat op voor anti-brexitmars in Londen
In de straten van Londen zijn duizenden mensen samengestroomd om deel te nemen aan een anti-brexitmars.
Op 23 juni 2016 kozen de Britten er in een referendum met een krappe meerderheid van 52 procent voor om de EU te verlaten. De onderhandelingen tussen Brussel en Londen over de uitstap verlopen moeizaam. Eind maart 2019 wil het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stappen.
Met de deadline in zicht betogen in het centrum van Londen zaterdag tienduizenden mensen tegen de voorziene uitstap van het Verenigde Koninrijk uit de Unie.
De organisatoren melden volgens de Britse media dat maar liefst 500.000 mensen deelnemen aan de betoging. Scotland Yard zegt dat het nog geen schatting heeft kunnen maken.
De manifestatie wordt afgesloten met een bijeenkomst aan Palace of Westminster, het Britse parlementsgebouw. Onder meer de Londense burgemeester Sadiq Khan neemt deel aan de optocht. Hij twittert dat de mars een ‘historisch moment in onze democratie’ is.
https://twitter.com/SadiqKhan/status/1053597996556972032Sadiq Khanhttps://twitter.com/SadiqKhan
Today will go down as an historic moment in our democracy. A moment when in their thousands, people from every corner of our country and every section of our society will take to the streets – coming to make our voice heard. See you there!#PeoplesVote 🇪🇺 pic.twitter.com/UtR5iE9x4s
— Sadiq Khan (@SadiqKhan) October 20, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0
Ook opvallend veel studenten nemen deel aan de betoging van ‘People’s Vote’. De organisatoren hadden vooral de jongeren opgeroepen om deel te nemen aan de manifestie, omdat hun mening twee jaar geleden genegeerd werd, aldus ‘People’s Vote’.
De betoging wordt overigens ook ondersteund door The Independent, die een onlinepetitie voor een tweede brexit-referendum lanceerde. De door zowat 900.000 mensen ondertekende tekst waarschuwt voor de ‘crisis’ die zal ontstaan wanneer de parlementsleden moeten stemmen over een Brits-Europees akkoord rond de brexit. De volksvertegenwoordigers moeten ‘ofwel beslissen om ons land armer te maken, onze essentiële openbare diensten te vernielen en de levenskansen van de jongeren te ruïneren, ofwel ons allemaal een stem geven over elke Brexit-akkoord’.
De Britse premier Theresa May had eerder deze week in het parlement een tweede referendum uitgesloten. Ze liet de EU-aanhangers verstaan dat bij de eerste volksraadpleging in 2016 ‘17,4 miljoen mensen stemden voor het verlaten van de EU’.