Duitsland wil geen asielzoekers meer naar Hongarije terugsturen

© Belga
Kamiel Vermeylen

De Duitse Bondsregering heeft beslist dat het geen asielzoekers meer zal terugsturen naar het Hongarije van Viktor Orban. Volgens Berlijn zijn de levensomstandigheden voor asielzoekers te mensonwaardig om ze terug te sturen. Daarmee gaat Duitsland in tegen de Dublinafspraken in de Europese Unie.

De Duitse Bondsregering heeft gisteren beslist om geen afgewezen asielzoekers meer terug te sturen naar Hongarije. In Berlijn vindt men de omstandigheden waarin de asielzoekers in Hongarije worden opgevangen immers mensonwaardig.

Minderjarigen in gesloten instelling

De Hongaarse regering heeft beslist dat de asielzoekers in transitzones en gesloten containerdorpen aan de Servische grens moeten wachten tot hun dossier is behandeld. De in totaal twee transitzones worden in de praktijk zo goed als onbereikbaar gemaakt voor de migranten. Wanneer de migratiecrisis haar hoogtepunt bereikte, en er veel vluchtelingen door Hongarije de Europese Unie trachtten te bereiken, besliste Hongaars premier Viktor Orban om de grens hermetisch met prikkeldraad af te sluiten. Dat maakt dat er enkele duizenden asielezoekers vastzitten tussen Hongarije en Servië.

Vluchtelingenorganisaties hebben bovendien ook al gemeld dat vluchtelingen, waaronder ook minderjarigen, systematisch en zonder informatie in gesloten instellingen worden ondergebracht. Vooral aan de grensovergangen van Tompa en Röszke worden er vaak problemen gemeld.

Er kwam al langer kritiek op de manier waarop er in Hongarije wordt omgegaan met asielzoekers. De Europese Unie beslistte in mei om een procedure tegen Hongarije op te starten omdat het met haar asielbeleid ingaat tegen de Europese verdragen. Speciale afgevaardigde voor Asiel en Migratie van de Europese Unie Tomas Bocek heeft meermaals te kennen gegeven dat de vluchtelingen effectief van hun vrijheid worden beroofd. Zelfs in de transitzones kunnen de asielzoekers niet zomaar vrijuit bewegen, tenzij ze een dokter nodig hebben.

Dublinverdragen

Duitsland stuurde bovendien al langer onder voorbehoud asielzoekers terug naar Hongarije. Enkel als het van Hongarije een schriftelijke garantie kreeg dat de asielzoekers volgens de Europese verdragen zouden worden behandeld, werd tot een uitzetting overgegaan.

Met deze maatregel gaat Duitsland in tegen het principe van de Dublinverdragen. Die voorzien dat vluchtelingen een asielaanvraag moeten indienen in het land van de Europese Unie waar ze het eerst voet aan de grond zetten. Andere lidstaten hebben dan ook het recht om vluchtelingen uit te wijzen naar het Europese land waar ze eerst zijn aangekomen.

De beslissing van de Bondsregering komt er nadat de woordvoerder van Binnenlandse Zaken van Die Linke Ulla Jelpke al langer ijvert om de uitwijzingen naar Hongarije stop te zetten.

Ook België stuurde het afgelopen jaar volgens de Dublinregels niemand meer naar Hongerij, dat overigens maar tien transfers per dag aanvaardt van alle landen van de Europese Unie. In de eerste helft van 2016 vonden er nog wel 7 uitzettingen naar Hongarije plaats.

Grenscontroles

Duits Bondskanselier Angela Merkel zei vandaag op de jaarlijkse zomerpersconferentie dat ze nog steeds achter haar vluchtelingenbeleid van de afgelopen jaren staat. Ze sprak over een humanitaire uitzonderingssituatie die het gevoerde beleid rechtvaardigde. Merkel noteerde daarbij wel dat de samenwerking in de Europese Unie in haar ogen heeft gefaald en dat ook de huidige Dublinakkoorden niet volstaan.

Ze stelt bovendien dat de huidige grenscontroles nog steeds nodig zijn om de migratie onder controle te houden en de veiligheid te waarborgen. Duitsland heeft van de Europese Unie tot en met oktober het fiat gekregen om die grenscontroles te behouden, al wilde de christendemocratische CDU van Merkel de controles tot december bestendigen. Er zijn onder meer controles aan de Oostenrijkse en de Franse grens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content