De CDU zei maandag dat minister van Justitie Katarina Barley zo snel mogelijk met een wetsvoorstel moet komen.

Paul Ziemiak, de secretaris-generaal van de CDU, zei dat de minister al maandenlang nalaat iets te doen met het voorstel dat het ministerie van Binnenlandse Zaken naar voren schoof. Dat doordrukken, zo zei hij, is 'ook een kwestie van veiligheid in Duitsland, als deze mensen willen terugkeren'.

Ongeveer een derde van de Duitsers die naar het Midden-Oosten zijn gegaan om zich aan te sluiten bij Islamitische staat, heeft de dubbele nationaliteit. Degenen met enkel de Duitse nationaliteit moeten volgens de Duitse grondwet kunnen terugkeren.

De VS willen dat de Europese landen hun burgers, die zich bij IS in Syrië hadden aangesloten en daar gevangen worden gehouden, terugnemen en veroordelen.

Debat

Ook in ons land woedt het debat volop. Binnen N-VA, dat niet meer in de federale regering zit, wordt gepleit voor het afnemen van het Belgische staatsburgerschap van jihadisten met de dubbele nationaliteit.

De CDU zei maandag dat minister van Justitie Katarina Barley zo snel mogelijk met een wetsvoorstel moet komen.Paul Ziemiak, de secretaris-generaal van de CDU, zei dat de minister al maandenlang nalaat iets te doen met het voorstel dat het ministerie van Binnenlandse Zaken naar voren schoof. Dat doordrukken, zo zei hij, is 'ook een kwestie van veiligheid in Duitsland, als deze mensen willen terugkeren'. Ongeveer een derde van de Duitsers die naar het Midden-Oosten zijn gegaan om zich aan te sluiten bij Islamitische staat, heeft de dubbele nationaliteit. Degenen met enkel de Duitse nationaliteit moeten volgens de Duitse grondwet kunnen terugkeren. De VS willen dat de Europese landen hun burgers, die zich bij IS in Syrië hadden aangesloten en daar gevangen worden gehouden, terugnemen en veroordelen.Ook in ons land woedt het debat volop. Binnen N-VA, dat niet meer in de federale regering zit, wordt gepleit voor het afnemen van het Belgische staatsburgerschap van jihadisten met de dubbele nationaliteit.