In Duitsland zijn enkele tot dusver onbekende werken opgedoken van schilders als Otto Dix en Marc Chagall. Dat bericht de krant Frankfurter Allgemeine. De ontdekking werd gedaan in München in een collectie schilderijen die door de nazi's werd geroofd.

Toen de Duitse autoriteiten in februari vorig jaar binnenvielen in de flat van Cornelius Gurlitt, stootten ze daar op bijna 1.400 in de nazitijd geroofde kunstwerken. In de collectie bevonden zich onder meer werken van Picasso, Chagall, Nolde, Renoir, Macke, Courbet, Beckmann, Matisse, Dix, Kokoschka, Schmidt-Rottluff, Toulouse-Lautrec en Kirchner.

Dix en Chagall

Bovendien blijkt nu dat er zich tussen de roofkunst ook enkele nieuwe meesterwerken bevinden. Zo is er een zelfportret ontdekt van Otto Dix dat tot dusver volledig onbekend was. Daarnaast zit er ook een onbekend werk van Marc Chagall in de schilderijencollectie.

De schilderijen lagen tussen de rommel opgebaard in een donkere kamer, maar volgens experts is geen enkele van de werken beschadigd. De volledige waarde van de collectie wordt geraamd op een miljard euro. Het gaat om een van de grootste kunstvondsten in jaren.

Entartete Kunst

Het Duitse blad Focus berichtte dat de 79-jarige Gurlitt de zoon is van een kunsthandelaar uit München. Hij leefde een teruggetrokken leven en verkocht van tijd tot tijd een schilderij, wanneer hij geld nodig had. Op dit ogenblik weet niemand waar hij zich bevindt.

De vader van Gurlitt verzamelde kunst, die door de nazi's als entartet werd beschouwd. Na de Tweede Wereldoorlog vertelde hij speurders dat zijn collectie was verwoest tijdens het geallieerde bombardement op Dresden. Hij zei ook dat hij zelf door de nazi's was vervolgd, omdat hij een Joodse grootmoeder had. (YD)

In Duitsland zijn enkele tot dusver onbekende werken opgedoken van schilders als Otto Dix en Marc Chagall. Dat bericht de krant Frankfurter Allgemeine. De ontdekking werd gedaan in München in een collectie schilderijen die door de nazi's werd geroofd.Toen de Duitse autoriteiten in februari vorig jaar binnenvielen in de flat van Cornelius Gurlitt, stootten ze daar op bijna 1.400 in de nazitijd geroofde kunstwerken. In de collectie bevonden zich onder meer werken van Picasso, Chagall, Nolde, Renoir, Macke, Courbet, Beckmann, Matisse, Dix, Kokoschka, Schmidt-Rottluff, Toulouse-Lautrec en Kirchner.Bovendien blijkt nu dat er zich tussen de roofkunst ook enkele nieuwe meesterwerken bevinden. Zo is er een zelfportret ontdekt van Otto Dix dat tot dusver volledig onbekend was. Daarnaast zit er ook een onbekend werk van Marc Chagall in de schilderijencollectie.De schilderijen lagen tussen de rommel opgebaard in een donkere kamer, maar volgens experts is geen enkele van de werken beschadigd. De volledige waarde van de collectie wordt geraamd op een miljard euro. Het gaat om een van de grootste kunstvondsten in jaren.Het Duitse blad Focus berichtte dat de 79-jarige Gurlitt de zoon is van een kunsthandelaar uit München. Hij leefde een teruggetrokken leven en verkocht van tijd tot tijd een schilderij, wanneer hij geld nodig had. Op dit ogenblik weet niemand waar hij zich bevindt.De vader van Gurlitt verzamelde kunst, die door de nazi's als entartet werd beschouwd. Na de Tweede Wereldoorlog vertelde hij speurders dat zijn collectie was verwoest tijdens het geallieerde bombardement op Dresden. Hij zei ook dat hij zelf door de nazi's was vervolgd, omdat hij een Joodse grootmoeder had. (YD)