De spilzucht van een Duitse bisschop leidt tot een nieuw schandaal in de katholieke kerk. De verbouwingswerken aan de ambtswoning van bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst zijn zo duur uitgevallen dat paus Franciscus zich nu persoonlijk zal buigen over de zaak. Het is niet de eerste keer dat de geestelijke in opspraak komt door zijn dure smaak.

De verbouwing van de ambtswoning van Tebartz-van Elst zou aanvankelijk zo'n 5,5 miljoen euro kosten. Uiteindelijk kreeg hij een factuur van 31 miljoen in de bus. De Duitse bisschoppenconferentie onderzoekt waar al dat extra geld precies aan werd gespendeerd.

Renovatiewerken

Tebartz-van Elst is sinds 2007 bisschop van Limburg. De beslissing tot de renovatiewerken werden weliswaar al in 2004 genomen door zijn voorganger, maar toch kan Tebartz-van Elst voor de zaak verantwoordelijk worden gehouden. Volgens het kerkelijk recht moet een nieuwe bisschop immers alle besluiten goedkeuren die in zijn ambtstermijn worden voltrokken.

In de Duitse media wordt gepleit voor het ontslag van de bisschop. Zijn spilzuchtige levensstijl zou de katholieke kerk veel schade toebrengen in een tijd waarin paus Franciscus soberheid predikt. Het bisdom Limburg laat intussen weten dat Tebartz-van Elst een geestelijk leider is en dat andere mensen verantwoordelijk zijn voor zijn administratie.

Luxereis

Robert Zollitsch, de aartsbisschop van Freiburg, verklaarde dat hij de zaak ernstig neemt. Hij zal de kwestie in Rome aankaarten bij paus Franciscus. Bovendien zal hij een commissie de opdracht geven om de financiën van Tebartz-van Elst te onderzoeken.

Het is niet de eerste keer dat de bisschop in de problemen komt met zijn geldverkwisting. Bij het Duitse gerecht loopt ook een onderzoek naar een luxereis van Tebartz-van Elst naar India. Hij zou daarbij valse verklaringen hebben afgelegd over de kostprijs van de reis. (YD)

De spilzucht van een Duitse bisschop leidt tot een nieuw schandaal in de katholieke kerk. De verbouwingswerken aan de ambtswoning van bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst zijn zo duur uitgevallen dat paus Franciscus zich nu persoonlijk zal buigen over de zaak. Het is niet de eerste keer dat de geestelijke in opspraak komt door zijn dure smaak.De verbouwing van de ambtswoning van Tebartz-van Elst zou aanvankelijk zo'n 5,5 miljoen euro kosten. Uiteindelijk kreeg hij een factuur van 31 miljoen in de bus. De Duitse bisschoppenconferentie onderzoekt waar al dat extra geld precies aan werd gespendeerd.RenovatiewerkenTebartz-van Elst is sinds 2007 bisschop van Limburg. De beslissing tot de renovatiewerken werden weliswaar al in 2004 genomen door zijn voorganger, maar toch kan Tebartz-van Elst voor de zaak verantwoordelijk worden gehouden. Volgens het kerkelijk recht moet een nieuwe bisschop immers alle besluiten goedkeuren die in zijn ambtstermijn worden voltrokken.In de Duitse media wordt gepleit voor het ontslag van de bisschop. Zijn spilzuchtige levensstijl zou de katholieke kerk veel schade toebrengen in een tijd waarin paus Franciscus soberheid predikt. Het bisdom Limburg laat intussen weten dat Tebartz-van Elst een geestelijk leider is en dat andere mensen verantwoordelijk zijn voor zijn administratie.LuxereisRobert Zollitsch, de aartsbisschop van Freiburg, verklaarde dat hij de zaak ernstig neemt. Hij zal de kwestie in Rome aankaarten bij paus Franciscus. Bovendien zal hij een commissie de opdracht geven om de financiën van Tebartz-van Elst te onderzoeken.Het is niet de eerste keer dat de bisschop in de problemen komt met zijn geldverkwisting. Bij het Duitse gerecht loopt ook een onderzoek naar een luxereis van Tebartz-van Elst naar India. Hij zou daarbij valse verklaringen hebben afgelegd over de kostprijs van de reis. (YD)