Mexico had eerder ingestemd met de uitlevering van Gúzman aan de VS, waardoor hij in de VS voor de rechter kan verschijnen wegens moord, drugshandel en het witwassen van geld.

"Daarvoor hebben we het gerecht. Waarschijnlijk zal het Hooggerechtshof een beslissing nemen, of we trekken naar het internationale gerecht", aldus advocaat José Refugio Rodríguez. "Er ligt nog een lange weg voor ons." Rodriguez zal binnen de 30 dagen in beroep gaan, zoals de wet dat voorschrijft.

"We blijven heel rustig na deze beslissing. Het is een situatie die we hadden verwacht en we hebben een zeer duidelijke strategie om ze aan te vechten", zegt hij nog. De advocaat, die al twee procedures heeft gelanceerd om aanvragen tot uitlevering van de VS te blokkeren, voegt nog toe dat Guzman "niet ter beschikking mag worden gesteld van de Amerikaanse ambassade tijdens deze termijn van dertig dagen".

Koerswijziging

De advocaat verklaarde begin maart nog dat El Chapo snel wilde uitgeleverd worden aan de VS omdat hij in Mexico vreest voor zijn leven, maar kwam daar later op terug. Hij liet eerder al weten dat hij in beroep zou gaan als de uitlevering werd goedgekeurd. De Mexicaanse overheid had in 2014 na zijn arrestatie geweigerd om El Chapo uit te leveren.

Maar de drugsbaas wist in juli vorig jaar te ontsnappen, via een tunnel die onder zijn douche uitkwam. De Mexicaanse diensten hadden 6 maanden nodig om het terug te vatten. Sindsdien vroeg president Enrique Peña Nieto om het uitleveringsproces te versnellen.

El Chapo wacht een proces in de VS omdat zijn organisatie grote delen van de drugsbevoorrading en velen benden in de VS zou controleren.

(Belga/RR)

Mexico had eerder ingestemd met de uitlevering van Gúzman aan de VS, waardoor hij in de VS voor de rechter kan verschijnen wegens moord, drugshandel en het witwassen van geld."Daarvoor hebben we het gerecht. Waarschijnlijk zal het Hooggerechtshof een beslissing nemen, of we trekken naar het internationale gerecht", aldus advocaat José Refugio Rodríguez. "Er ligt nog een lange weg voor ons." Rodriguez zal binnen de 30 dagen in beroep gaan, zoals de wet dat voorschrijft. "We blijven heel rustig na deze beslissing. Het is een situatie die we hadden verwacht en we hebben een zeer duidelijke strategie om ze aan te vechten", zegt hij nog. De advocaat, die al twee procedures heeft gelanceerd om aanvragen tot uitlevering van de VS te blokkeren, voegt nog toe dat Guzman "niet ter beschikking mag worden gesteld van de Amerikaanse ambassade tijdens deze termijn van dertig dagen". De advocaat verklaarde begin maart nog dat El Chapo snel wilde uitgeleverd worden aan de VS omdat hij in Mexico vreest voor zijn leven, maar kwam daar later op terug. Hij liet eerder al weten dat hij in beroep zou gaan als de uitlevering werd goedgekeurd. De Mexicaanse overheid had in 2014 na zijn arrestatie geweigerd om El Chapo uit te leveren. Maar de drugsbaas wist in juli vorig jaar te ontsnappen, via een tunnel die onder zijn douche uitkwam. De Mexicaanse diensten hadden 6 maanden nodig om het terug te vatten. Sindsdien vroeg president Enrique Peña Nieto om het uitleveringsproces te versnellen.El Chapo wacht een proces in de VS omdat zijn organisatie grote delen van de drugsbevoorrading en velen benden in de VS zou controleren. (Belga/RR)