Drank, een jaarboek en twijfel: hier zal de Kavanaugh-hoorzitting donderdag over gaan

© Dino
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

De juridische commissie van de Amerikaanse Senaat hoort donderdag getuigenissen van Christine Blasey Ford en Brett Kavanaugh over een geval van seksuele aanranding waar Ford Kavanaugh van beschuldigt. Deze onderwerpen zullen naar verwachting aan bod komen.

Brett Kavanaugh, de conservatieve kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof, wordt door twee vrouwen beschuldigd van seksuele wandaden op de middelbare school en in zijn eerste jaar op de Yale-universiteit. Christine Blasey Ford zegt dat Kavanaugh haar toen hij zeventien was op een bed gedrukt en betast heeft, en haar probeerde uit te kleden. Deborah Ramirez zegt dat Kavanaugh zijn penis in haar gezicht duwde op een studentenfeestje waar het alcohol rijkelijk vloeide. Kavanaugh ontkent beide aantijgingen met klem. In Amerikaanse media wordt melding gemaakt van een derde getuige, die zegt dat Kavanaugh en zijn jeugdvriend Mark Judge (die volgens Ford bij haar aanranding aanwezig was) in hun tienerjaren meisjes van drugs en drank voorzagen, tot ze bewusteloos waren. Vervolgens zouden Kavanaugh en Judge de meisjes seksueel misbruiken en vrienden uitnodigen hetzelfde te doen. Michael Avenatti, de advocaat van pornoster Stormy Daniels zegt een client te hebben die die aantijging kan bevestigen. En een lokale krant in de staat Maryland berichtte dinsdag dat een getuige of haar advocaat met de politie gepraat heeft over dit onderwerp.

Op donderdag hoort de juridische commissie Ford en Kavanaugh in een speciale hoorzitting. Het is onbekend of Ramirez bereid is te getuigen voor de Senaat, maar Avenatti eist een hoorzitting van zijn client, wanneer zij zich bekend heeft gemaakt (volgens Avenatti zou dat binnen 36 uur vanaf dinsdag zijn).

De Republikeinse senatoren in de juridische commissie, elf mannen, hebben een vrouwelijke advocaat ingehuurd om Ford te ondervragen, omdat ze het beeld van elf mannen die een vrouw en slachtoffer van seksuele aanranding streng ondervragen willen vermijden.

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat ze daar kans voor zal krijgen: de Republikeinen hebben een commissie-stemming over de goedkeuring van Kavanaugh gepland voor vrijdag, waarna Kavanaugh officieel aan de Senaat ter benoeming wordt voorgesteld (waar het er vooralsnog op lijkt dat hij een meerderheid zal halen, al is dat met 51 stemmen voor en 49 tegen een delicate meerderheid). Daarmee lijkt het onwaarschijnlijk dat de hoorzitting donderdag enige verandering zal opleveren, maar het hangt af van de beschuldigingen die via Avenatti’s client naar buiten komen, en hoe de Republikeinse senator Jeff Flake uit Arizona, lid van de commissie, de getuigenissen van Ford en Kavanaugh ziet. Met Flake hebben de Republikeinse commissieleden genoeg stemmen Kavanaugh naar de Senaat door te sturen, zonder Flake hebben ze dat niet.

De getuigenissen van Ford en Kavanaugh, die donderdag om 10 uur lokale tijd (16 uur Belgische tijd) gepland staan, houden de gemoederen in Washington DC en Amerika dus flink bezig. Waarschijnlijk zullen de vragen van de commissie over de volgende onderwerpen gaan.

Tijd en plaats

De Republikeinse senatoren in de juridische commissie, elf mannen, hebben een vrouwelijke advocaat ingehuurd om Ford te ondervragen, omdat ze het beeld van elf mannen die een vrouw en slachtoffer van seksuele aanranding streng ondervragen willen vermijden. Ze willen de taferelen van 1991, toen een groep mannelijke senatoren Anita Hill ondervroeg over haar beschuldiging aan het adres van toen kandidaat-rechter Clarence Thomas , niet nog een keer overdoen. Wie de vrouwelijke advocaat is, wordt in verband met haar veiligheid nog geheim gehouden.

Waar deze advocate waarschijnlijk op zal inzoomen is dat Ford zich niet kan herinneren wanneer het voorval precies plaatsvond – de zomer van 1982, denkt ze – en in wiens huis. Ook andere details als hoe ze naar het feestje gegaan is en hoe ze weer thuiskwam, kan Ford zich niet herinneren.

Wat moet ik doen? Iemands leven ruineren op basis van een beschuldiging?

Senator Lindsey Graham

Verschillende Republikeinen hebben daar in de Amerikaanse media hun twijfels over geuit. Senaatsvoorzitter Mitch McConnell zei dinsdag op de Senaatsvloer: ‘Het Amerikaanse volk … staat erop dat vage, ongefundeerde en onbevestigde aantijgingen van meer dan dertig jaar geleden — waar alle zogenoemde getuigen het ofwel volledig ontkennen of het niet kunnen bevestigen — bij lange na niet genoeg grond bieden om iemands carriere te vernietigen of zijn goede naam te besmetten.’ Senator Lindsey Graham zei maandag op Fox News: ‘Wat moet ik doen? Iemands leven ruineren op basis van een beschuldiging? Ik weet niet wanneer het gebeurd is, ik weet niet waar het gebeurd is en iedereen die er geweest zou zijn zegt dat het niet is gebeurd. Ik ben gewoon eerlijk.’ En senator Roy Blunt zei dinsdag: ‘Geen locatie, geen datum en geen getuigen’.

Maar vooralsnog zijn alle ‘getuigen’ alleen maar in media of in onderzoeken van politici naar voren gekomen. De Republikeinen weigeren de FBI onderzoek te laten doen om verder uit te zoeken of er daadwerkelijk geen andere getuigen dan Ford zelf zijn. Daarnaast weigert de voorzitter van de juridische commissie Chuck Grassley Mark Judge, de vriend van Kavanaugh die volgens Ford ook aanwezig was, te dagvaarden om onder ede te getuigen voor de Senaat. Judge houdt tot dusver vol dat hji zich niets herinnert van het incident.

Het lijkt erop, schrijft website Vox, dat de Republikeinen een slimme strategie spelen: ja, ze willen Ford wel aanhoren, maar ze willen haar niet geloven. Ondertussen proberen ze Ramirez (die voor zover bekend donderdag niet zal getuigen, maar dat zou nog kunnen veranderen) af te schilderen als onbetrouwbaar omdat ze aangeeft op het feestje waar Kavanaugh zijn penis in haar gezicht geduwd zou hebben, zelf gedronken te hebben. Maar Ramirez is een stuk helderder in wanneer en waar het voorval zou hebben plaatsgevonden, en er zijn twee getuigen die het incident weliswaar niet zelf gezien hebben, maar zich herinneren er daags na het voorval over gehoord te hebben – inclusief dat het om Kavanaugh zou gaan.

Ford hoeft uiteindelijk maar één Republikein te overtuigen dat het incident heeft plaatsgevonden: Jeff Flake. Als hij haar gelooft, ook al kan ze de tijd en plaats van het incident niet meer noemen, loopt de benoeming van Kavanaugh hoe dan ook vertraging op. En dan is het mogelijk dat de FBI alsnog wordt ingeschakeld en eventuele getuigen zich melden.

Drankgebruik

De Democraten, die allemaal achter Ford lijken te staan, zullen donderdag inzoomen op het drankgebruik van de jonge Kavanaugh. De kandidaat-rechter doet zichzelf voor als voorbeeldige tiener, die zich alleen maar met school, sport en de kerk bezighield. In een interview met Fox News maandag zei hij: ‘Ja, er waren feestjes. En de leeftijd om te mogen drinken was 18, en ja, de oudste scholieren mochten legaal drinken en hadden er biertjes (op de feestjes, nvdr.). En ja, soms dronken mensen misschien te veel biertjes en ik denk dat we allemaal dingen hebben gedaan op de middelbare school waar we spijt van hebben of waar we ons voor schamen, maar dat is niet waar we het hier over hebben. We hebben het hier over seksuele aanranding, en ik heb nooit iemand aangerand.’ Kavanaugh vertelt verder in het interview dat hij op de middelbare school ‘en vele jaren daarna’ nog maagd was.

Kavanaugh zegt dat het drankgebruik in de omgeving van zijn jeugd niet zo’n big deal was. Maar dat strookt niet met uitspraken die hij daar in het verleden over heeft gedaan.

Om met dat laatste te beginnen: noch Ford noch Ramirez heeft gezegd dat er penetratie plaatsvond bij de respectievelijke incidenten, dus het feit dat Kavanaugh nog maagd was hoeft eventuele seksuele aanranding niet uit te sluiten.

Belangrijker is dat Kavanaugh zegt dat het drankgebruik in de omgeving van zijn jeugd niet zo’n big deal was. Maar dat strookt niet met uitspraken die hij in het verleden heeft gedaan, en met een getuigenis van zijn kamergenoot op de universiteit.

Om te beginnen met Kavanaughs eigen uitspraken: de LA Times citeert twee toespraken die Kavanaugh de afgelopen jaren gaf, waarin hij trots vertelt over de drankcultuur in zijn studententijd. Uit de LA Times: ‘Vier jaar geleden keerde Kavanaugh terug naar de rechtenfaculteit van Yale voor een bijeenkomst van de Federalist Society. Hij wijdde een significant deel van zijn toespraak aan zijn ‘mooie’ herinneringen van drankgevulde excursies. … Hij herinnerde zich een vriend die zo dronken was dat hij struikelde en ‘een tafel in de Lawn Club gang brak. Aan diggelen brak. Ik heb er zelfs nog een foto van, hoe hij bovenop de tafel op de vloer gespreid lag’, zei hij tegen het publiek. ‘Nu zou je denken dat we de Lawn Club daarna snel verlaten zouden hebben, met een gevoel van schaamte. Maar dat heb je mis’ Hij zei dat ze door bleven drinken.’

De LA Times citeert nog een tweede toespraak van Kavanaugh, uit 2015 , voor de Katholieke Universiteit. Daar zei hij: ‘Gelukkig hadden we een goed gezegde waar we sterk aan vast hielden, tot aan vandaag… en dat is: wat er gebeurt op Georgetown Prep, blijft op Georgetown Prep. Dat is goed geweest voor ons allemaal, denk ik.’ Georgetown Prep is de middelbare school waar Kavanaugh naartoe ging.

Op zichzelf zeggen deze uitspraken van Kavanaugh niets over seksueel geweld, maar ze tekenen wel een ander beeld dan hij nu doet voorkomen in zijn interview met Fox News en in zijn verklaringen: dat hij een brave scholier was die nooit de schreef over ging.

In het verhaal van The New Yorkerwaarin Ramirez haar beschuldiging aan het adres van Kavanaugh bekend maakt, wordt ook de kamergenoot op Yale van Kavanaugh aangehaald. James Roche was in het eerste jaar zijn kamergenoot, toen het voorval volgens Ramirez plaatsvond, en zegt geen weet van het incident te hebben. Maar hij zegt wel dat Kavanaugh ‘vaak incoherent dronken’ was. Tegen de LA Times zei Roche: ‘… hoewel Brett normaal gereserveerd was, was hij ook een zware drinker, zelf voor die tijd, en hij werd agressief en strijdlustig als hij erg dronken was.’

De Democraten zullen veel aandacht besteden aan Kavanaughs drankgebruik in hun ondervraging van de kandidaat-rechter.

Die lezing wordt onderstreept door vrienden van Kavanaugh uit zijn studententijd, in de Washington Post. ‘Brett was een sloppy drunk, en ik weet dat omdat ik met hem meedronk’, zegt Liz Swisher, die zichzelf omschrijft als vriendin van Kavanaugh. ‘Hij eindigde altijd met een dubbele tong en rondstommelend. … Er is geen medische grond waarop ik kan zeggen dat hij dronk tot een black out… Maar het is niet geloofwaardig als hij zegt dat hij nooit gaten in zijn geheugen heeft gehad op avonden dat hij hevig dronk.’ Een andere vrouw, Lynne Brookes, die kamergenoot was van Ramirez, zegt: ‘Hij probeert zichzelf af te schilderen als een soort misdienaar. Je kunt jezelf niet naar het Hooggerechtshof liegen, en met die verklaring (dat hij niet veel dronk, in zijn interview met Fox News, nvdr.) is hij te ver gegaan. Het gaat om de integriteit van het instituut.’

De Democraten zullen veel aandacht besteden aan Kavanaughs drankgebruik in hun ondervraging van Kavanaugh. Want als Kavanaugh daarover liegt, waar liegt hij dan nog meer over? Bovendien, als hij daadwerkelijk zoveel dronk, is het dan niet mogelijk dat hij zelf gaten heeft in zijn herinnering? Zou hij daadwerkelijk kunnen geloven dat hij nooit iemand heeft aangerand, omdat hij er door overmatig alcoholgebruik geen herinnering van heeft?

Respectvol naar vrouwen

Kavanaugh heeft in zijn verdediging, en zelfs al tijdens de oorspronkelijke hoorzittingen voor de Senaat (begin september), aangegeven altijd een voorvechter van gelijkheid voor vrouwen geweest te zijn. Toen de beschuldiging van Ford, toen nog anoniem, voor het eerst naar buiten kwam, toverde hij razensvlug een verklaring van 65 vrouwen die hij kende van zijn middelbareschooltijd uit de hoed. Die 65 vrouwen verklaarden dat hij een goede vent was, die hen altijd respectvol had behandeld. Kavanaugh haalt die brief verschillende keren aan in zijn interview met Fox News.

Het lijkt erop dat de opmerkingen van Kavanaugh en zijn vrienden in het jaarboek vooral opschepperij waren.

Een van de vrouwen die die brief tekende was Renate Schroeder Dolphin, die begin jaren ’80 op een meisjesschool in de buurt van de scholen van Ford en Kavanaugh zat. Zij is nu in het nieuws omdat The New York Times een pagina uit het jaarboek van Kavanaugh publiceerde, waarin hij op een pagina over drinken en feesten de term ‘Renate Alumnius’ gebruikt. Dat zou een codenaam voor Dolphin (die destijds alleen haar meisjesnaam Schroeder gebruikte) geweest zijn. Kavanaugh en vrienden van hem in het football-team zouden regelmatig opgeschapt hebben over seks met Dolphin. Een foto van negen football-spelers, waaronder Kavanaugh, heeft het onderschrift ‘Renate Alumni’, dat insinueert dat ze allemaal seks met haar gehad zouden hebben. Volgens andere jongens die in die tijd naar Georgetown Prep gingen, maakten de footballs-spelers regelmatig respectloze opmerkingen over Dolphin. Zelf zei Dolphin tegen The New York Times: ‘Ik heb pas een paar dagen geleden van deze jaarboekpagina’s vernomen. Ik weet niet wat “Renate Alumnus” betekent. Ik zou niet weten wat er door het hoofd van zeventienjarige jongens die zoiets schrijven gaat, maar de insinuatie is verschrikkelijk, kwetsend en simpelweg onwaar. Ik bid dat hun dochters nooit op deze manier behandeld worden. Verder heb ik geen commentaar.’

Het lijkt erop dat de opmerkingen van Kavanaugh en zijn vrienden in het jaarboek vooral opschepperij waren. Dat getuigt niet direct van een heel respectvolle omgang met vrouwen, en de Democraten in de juridische commissie zullen er donderdag zeker naar vragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content