De humanitaire situatie in Syrië is catastrofaal na twee jaar hevige oorlog in het land. Artsen zonder Grenzen (AzG) noemt het tekort aan humanitaire hulp in een persbericht "dramatisch".

Dat diplomatieke onmacht het onmogelijk maakt om het conflict te beëindigen, mag geen excuus zijn voor "het uitblijven van humanitaire hulp". De VN-vluchtelingenorganisatie maakte bekend dat het aantal vluchtelingen uit Syrië veel vroeger dan verwacht de kaap van één miljoen gerond heeft. Binnen Syrië zelf zijn ook nog eens een miljoen ontheemden.

Om hen broodnodige humanitaire hulp te verlenen, moeten alle betrokken partijen die hulp mogelijk maken, door bevoorrading toe te staan via buurlanden en langs frontlinies. Daarnaast vraagt AzG aan de VN, landen en donoren "de gefragmenteerde situatie in het land te erkennen en met spoed steun te geven aan ngo's die hulp willen bieden".

Die ngo's zijn vooral in oppositiegebieden nodig. Daar is de internationale hulp immers zeer beperkt. "Het merendeel van de hulp aan burgers wordt geboden door de Syrische diaspora, landen die welwillend tegenover de oppositie staan en politiek-maatschappelijke netwerken. Al deze hulp is dus gekleurd door politieke agenda's."

In gebieden gecontroleerd door de regering coördineren de Syrische Rode Halve Maan en andere lokale organisaties de hulpverlening. "Maar die hebben hun limiet bereikt en mogen enkel in bepaalde gebieden werken." In het noorden van Syrië is AzG erin geslaagd drie ziekenhuizen te openen. De medewerkers zien daar "met eigen ogen dat de hulp helemaal niet voldoet aan de immense noden". (Belga/RDM)

De humanitaire situatie in Syrië is catastrofaal na twee jaar hevige oorlog in het land. Artsen zonder Grenzen (AzG) noemt het tekort aan humanitaire hulp in een persbericht "dramatisch". Dat diplomatieke onmacht het onmogelijk maakt om het conflict te beëindigen, mag geen excuus zijn voor "het uitblijven van humanitaire hulp". De VN-vluchtelingenorganisatie maakte bekend dat het aantal vluchtelingen uit Syrië veel vroeger dan verwacht de kaap van één miljoen gerond heeft. Binnen Syrië zelf zijn ook nog eens een miljoen ontheemden. Om hen broodnodige humanitaire hulp te verlenen, moeten alle betrokken partijen die hulp mogelijk maken, door bevoorrading toe te staan via buurlanden en langs frontlinies. Daarnaast vraagt AzG aan de VN, landen en donoren "de gefragmenteerde situatie in het land te erkennen en met spoed steun te geven aan ngo's die hulp willen bieden". Die ngo's zijn vooral in oppositiegebieden nodig. Daar is de internationale hulp immers zeer beperkt. "Het merendeel van de hulp aan burgers wordt geboden door de Syrische diaspora, landen die welwillend tegenover de oppositie staan en politiek-maatschappelijke netwerken. Al deze hulp is dus gekleurd door politieke agenda's." In gebieden gecontroleerd door de regering coördineren de Syrische Rode Halve Maan en andere lokale organisaties de hulpverlening. "Maar die hebben hun limiet bereikt en mogen enkel in bepaalde gebieden werken." In het noorden van Syrië is AzG erin geslaagd drie ziekenhuizen te openen. De medewerkers zien daar "met eigen ogen dat de hulp helemaal niet voldoet aan de immense noden". (Belga/RDM)