De stad Fukushima zal deze herfst dosimeters ter beschikking stellen aan 34.000 kinderen, zodat hun ouders zelf kunnen meten in welke mate de kinderen aan radioactieve straling zijn blootgesteld. De apparaten worden vanaf september voor drie maanden meegegeven aan de kinderen in de kleuter-, basis- en middelbare scholen, aldus stadsambtenaar Koki Watanabe.

Verontruste ouders

De stad Fukushima, die ongeveer 60 kilometer ten noordwesten van de beschadigde kerncentrale ligt, meet dagelijks zelf de straling. Maar de ouders blijven verontrust over de blootstelling van de kinderen. "We hopen dat de verdeling van de apparaten helpt om de ouders gerust te stellen", zegt Watanabe.

Waterzuivering

Aan de centrale zelf werken de arbeiders ondertussen verder aan een installatie voor de zuivering van het radioactief besmette water. De installatie wordt vermoedelijk deze week nog in gebruik genomen. Tepco had het systeem al eerder willen inzetten. Maar door problemen die tijdens de testfase aan het licht kwamen, werd dat enkele dagen uitgesteld. Zo zijn er onder meer waterlekken die gedicht moeten worden. (Belga)

De stad Fukushima zal deze herfst dosimeters ter beschikking stellen aan 34.000 kinderen, zodat hun ouders zelf kunnen meten in welke mate de kinderen aan radioactieve straling zijn blootgesteld. De apparaten worden vanaf september voor drie maanden meegegeven aan de kinderen in de kleuter-, basis- en middelbare scholen, aldus stadsambtenaar Koki Watanabe. Verontruste ouders De stad Fukushima, die ongeveer 60 kilometer ten noordwesten van de beschadigde kerncentrale ligt, meet dagelijks zelf de straling. Maar de ouders blijven verontrust over de blootstelling van de kinderen. "We hopen dat de verdeling van de apparaten helpt om de ouders gerust te stellen", zegt Watanabe. Waterzuivering Aan de centrale zelf werken de arbeiders ondertussen verder aan een installatie voor de zuivering van het radioactief besmette water. De installatie wordt vermoedelijk deze week nog in gebruik genomen. Tepco had het systeem al eerder willen inzetten. Maar door problemen die tijdens de testfase aan het licht kwamen, werd dat enkele dagen uitgesteld. Zo zijn er onder meer waterlekken die gedicht moeten worden. (Belga)