'Naar mijn mening zouden we niet moeten deelnemen aan de stemming per post', verklaarde Tusk n een videoboodschap op sociale media.

Tusk, een boegbeeld van de conservatief-liberale oppositiepartij Burgerplatform, vermeed naar eigen zeggen opzettelijk het woord 'verkiezingen'. 'Indien alle eerlijke en deftige Polen zeggen: "dit is geen verkiezing en we nemen niet deel", dan zal PiS op het laatste moment terugkrabbelen', meent hij.

In Polen staan op 10 mei presidentsverkiezingen op het programma. Als gevolg van de coronapandemie en de beperkende maatregelen besloot de conservatief-nationalistische regeringspartij PiS een stemming per post te houden. Hoewel het parlement nog geen wet over een stemming per brief heeft goedgekeurd, is de regering al volop bezig met de voorbereiding van de stembusgang. Het parlement zou op 6 mei stemmen.

Volgens de oppositie garandeert de plotse ommezwaai naar een stemming per brief de vereisten voor een eerlijk, gelijk en geheime stemming niet. De overhaaste wijzigingen aan de kiescode zouden volgens Tusk ook de grondwet schenden.

Tusk, die momenteel voorzitter van de Europese Volkspartij is, maakt zich sterk dat het mogelijk is om 'redelijk snel' verkiezingen te organiseren als de politieke partijen in Polen daarover overeenstemming zouden bereiken. Huidig president en PiS-kandidaat Andrzej Duda leidt momenteel in de peilingen. Volgens waarnemers vreest PiS dat de populariteit van Duda zou kunnen slinken eenmaal de economische gevolgen van de lockdown duidelijk worden.

'Naar mijn mening zouden we niet moeten deelnemen aan de stemming per post', verklaarde Tusk n een videoboodschap op sociale media. Tusk, een boegbeeld van de conservatief-liberale oppositiepartij Burgerplatform, vermeed naar eigen zeggen opzettelijk het woord 'verkiezingen'. 'Indien alle eerlijke en deftige Polen zeggen: "dit is geen verkiezing en we nemen niet deel", dan zal PiS op het laatste moment terugkrabbelen', meent hij. In Polen staan op 10 mei presidentsverkiezingen op het programma. Als gevolg van de coronapandemie en de beperkende maatregelen besloot de conservatief-nationalistische regeringspartij PiS een stemming per post te houden. Hoewel het parlement nog geen wet over een stemming per brief heeft goedgekeurd, is de regering al volop bezig met de voorbereiding van de stembusgang. Het parlement zou op 6 mei stemmen. Volgens de oppositie garandeert de plotse ommezwaai naar een stemming per brief de vereisten voor een eerlijk, gelijk en geheime stemming niet. De overhaaste wijzigingen aan de kiescode zouden volgens Tusk ook de grondwet schenden. Tusk, die momenteel voorzitter van de Europese Volkspartij is, maakt zich sterk dat het mogelijk is om 'redelijk snel' verkiezingen te organiseren als de politieke partijen in Polen daarover overeenstemming zouden bereiken. Huidig president en PiS-kandidaat Andrzej Duda leidt momenteel in de peilingen. Volgens waarnemers vreest PiS dat de populariteit van Duda zou kunnen slinken eenmaal de economische gevolgen van de lockdown duidelijk worden.