Het is niet aan hem om te beslissen wie in deze zaak bepaalde belangen wil beschermen. 'Maar ik ben er wel van overtuigd dat het enige wat Europa aanbelangt, is dat alle details over deze kwalijke zaak aan het licht komen -ongeacht wie erachter schuilgaat'.

Saoedi-Arabië heeft de moord op Khashoggi in het consulaat van het koninkrijk in Istanboel drie weken lang ontkend en pas na zware internationale druk toegegeven. Achttien Saoedi's werden in eigen land gearresteerd.

Kroonprins Mohammed bin Salman wijst alle verwantwoordelijkheid van de hand. De bewering van Saoedi-Arabië dat Khashoggi tijdens een uit de hand gelopen ruzie is gestorven, wordt door zowat iedereen betwijfeld. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak dinsdag van een 'barbaarse geplande moord'. Inmiddels heeft de Amerikaanse president Donald Trump zijn standpunt over de zaak weer wat bijgesteld. Hij sluit nu niet meer uit dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman over de moord op dissidente journalist op de hoogte was. De kroonprins behartigt steeds meer regeringszaken, zegt Trump in een dinsdagavond gepubliceerd interview met de Wall Street Journal. 'Hij heeft het voor het zeggen, en als iemand op de hoogte moet zijn geweest dan is hij het wel'. Hij gelooft niet dat koning Salman vooraf over de moord werd geïnformeerd, aldus Trump.

Volgens Saba, een van de Turkse kranten die 'lekken' publiceert sinds het begin van de zaak Khashoggi, zou de Turkse inlichtingendienst (MIT) CIA-directeur Gina Haspel gebrieft hebben over de stand van zaken in het onderzoek naar de moord en alle mogelijke bewijsmateriaal hebben gedeeld. De krant schrijft dat de MIT de CIA-directeur 'videobeelden en audio-opnames' heeft laten zien en horen over de huiszoekingen in het consulaat en de residentie van de consul-generaal in Istanboel.

Volgens Sabah voerde Haspel dinsdag kort na haar landing in Ankara gesprekken op hoog niveau in de Turkse hoofdstad. In de dagen na de verdwijning van Khashoggi hadden Turkse kranten waaronder Sabah geschreven dat Turkse speurders in het bezit waren van video- en audio-opnames, die bewijzen dat de journalist werd gemarteld, vermoord en in stukken gesneden. Het bestaan van deze documenten is echter nooit officieel erkend door Ankara en Erdogan heeft er dinsdag in een lange toespraak over de affaire Khashoggi met geen woord over gerept.

Het is niet aan hem om te beslissen wie in deze zaak bepaalde belangen wil beschermen. 'Maar ik ben er wel van overtuigd dat het enige wat Europa aanbelangt, is dat alle details over deze kwalijke zaak aan het licht komen -ongeacht wie erachter schuilgaat'.Saoedi-Arabië heeft de moord op Khashoggi in het consulaat van het koninkrijk in Istanboel drie weken lang ontkend en pas na zware internationale druk toegegeven. Achttien Saoedi's werden in eigen land gearresteerd. Kroonprins Mohammed bin Salman wijst alle verwantwoordelijkheid van de hand. De bewering van Saoedi-Arabië dat Khashoggi tijdens een uit de hand gelopen ruzie is gestorven, wordt door zowat iedereen betwijfeld. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak dinsdag van een 'barbaarse geplande moord'. Inmiddels heeft de Amerikaanse president Donald Trump zijn standpunt over de zaak weer wat bijgesteld. Hij sluit nu niet meer uit dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman over de moord op dissidente journalist op de hoogte was. De kroonprins behartigt steeds meer regeringszaken, zegt Trump in een dinsdagavond gepubliceerd interview met de Wall Street Journal. 'Hij heeft het voor het zeggen, en als iemand op de hoogte moet zijn geweest dan is hij het wel'. Hij gelooft niet dat koning Salman vooraf over de moord werd geïnformeerd, aldus Trump. Volgens Saba, een van de Turkse kranten die 'lekken' publiceert sinds het begin van de zaak Khashoggi, zou de Turkse inlichtingendienst (MIT) CIA-directeur Gina Haspel gebrieft hebben over de stand van zaken in het onderzoek naar de moord en alle mogelijke bewijsmateriaal hebben gedeeld. De krant schrijft dat de MIT de CIA-directeur 'videobeelden en audio-opnames' heeft laten zien en horen over de huiszoekingen in het consulaat en de residentie van de consul-generaal in Istanboel. Volgens Sabah voerde Haspel dinsdag kort na haar landing in Ankara gesprekken op hoog niveau in de Turkse hoofdstad. In de dagen na de verdwijning van Khashoggi hadden Turkse kranten waaronder Sabah geschreven dat Turkse speurders in het bezit waren van video- en audio-opnames, die bewijzen dat de journalist werd gemarteld, vermoord en in stukken gesneden. Het bestaan van deze documenten is echter nooit officieel erkend door Ankara en Erdogan heeft er dinsdag in een lange toespraak over de affaire Khashoggi met geen woord over gerept.