'China heeft totale controle over de Wereldgezondheidsorganisatie', zo heeft Donald Trump vrijdag gezegd.

'Omdat ze er niet in zijn geslaagd de gevraagde en noodzakelijke hervormingen door te voeren, zullen we vandaag onze relatie met de Wereldgezondheidsorganisatie beëindigen en die fondsen omleiden naar andere, wereldwijde en verdiende dringende publieke gezondheidsnoden', aldus Trump. 'De wereld heeft antwoorden nodig van China over het virus. We hebben transparantie nodig.'

Al van bij het begin van de coronapandemie beschuldigde Trump de WHO ervan te toegeeflijk te zijn tegenover China. 'De Chinese doofpotoperatie over het Wuhan-virus heeft de ziekte toegelaten zich over de hele wereld te verspreiden', aldus Trump.

Vorige maand had de Amerikaanse president al aangekondigd dat de VS de financiering van het WHO zouden stopzetten. Een beslissing die toen wereldwijde kritiek veroorzaakte.

Hongkong

De Verenigde Staten ondernemen ook actie om de speciale handelsstatus van Hongkong in te trekken, kondigde Trump nog aan. China is in 'flagrante overtreding' van verplichtingen omtrent de autonomie van Hongkong, zei hij.

'Ze braken hun woord aan de wereld, over het verzekeren van de autonomie van Hongkong', aldus Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Volgens hem zal dit alle akkoorden met Hongkong treffen, zoals de overlevering van gezochte personen, exportcontroles en de behandeling van Hongkong als een douanegebied afzonderlijk van het Chinese vasteland.

'China heeft totale controle over de Wereldgezondheidsorganisatie', zo heeft Donald Trump vrijdag gezegd. 'Omdat ze er niet in zijn geslaagd de gevraagde en noodzakelijke hervormingen door te voeren, zullen we vandaag onze relatie met de Wereldgezondheidsorganisatie beëindigen en die fondsen omleiden naar andere, wereldwijde en verdiende dringende publieke gezondheidsnoden', aldus Trump. 'De wereld heeft antwoorden nodig van China over het virus. We hebben transparantie nodig.' Al van bij het begin van de coronapandemie beschuldigde Trump de WHO ervan te toegeeflijk te zijn tegenover China. 'De Chinese doofpotoperatie over het Wuhan-virus heeft de ziekte toegelaten zich over de hele wereld te verspreiden', aldus Trump. Vorige maand had de Amerikaanse president al aangekondigd dat de VS de financiering van het WHO zouden stopzetten. Een beslissing die toen wereldwijde kritiek veroorzaakte.De Verenigde Staten ondernemen ook actie om de speciale handelsstatus van Hongkong in te trekken, kondigde Trump nog aan. China is in 'flagrante overtreding' van verplichtingen omtrent de autonomie van Hongkong, zei hij.'Ze braken hun woord aan de wereld, over het verzekeren van de autonomie van Hongkong', aldus Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Volgens hem zal dit alle akkoorden met Hongkong treffen, zoals de overlevering van gezochte personen, exportcontroles en de behandeling van Hongkong als een douanegebied afzonderlijk van het Chinese vasteland.