Er waren 232 stemmen voor en 197 tegen. Vijf parlementsleden hebben niet gestemd.

Tien Republikeinen stemden mee met de Democratische meerderheid, die in blok handelde. Volgens nieuwszender CNN en het NBC News is nooit eerder zo over de partijen heen over een impeachment gestemd.

Trump is in een door de Democraten ingediend artikel beschuldigd van 'aanzetten tot opstand'. Het handelt onder meer over de bestorming door zijn aanhangers van het Capitool vorige week na een vlammende toespraak en zijn herhaalde ongegronde bewering dat de presidentsverkiezingen massaal vervalst waren en dat hij de winnaar is.

Hij is de eerste president uit de Amerikaanse geschiedenis die twee keer een impeachment oploopt. In februari vorig jaar sprak de Senaat Trump vrij van machtsmisbruik en obstructie van het Congres in de Oekraïne-affaire.

Senaat

Het dossier verhuist nu naar de Senaat die een afzettingsproces zal voeren. Dat zal wellicht na de inauguratie van Joe Biden als president zijn. De eedaflegging is gepland voor 20 januari.

Dat bevestigde ook Mitch McConnell, de fractieleider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat. 'Het is gewoon niet mogelijk een fair of ernstig proces af te ronden vooraleer de eedaflegging van de verkozen president Biden plaatsvindt volgende week', liet hij woensdagavond na de stemming weten.

Volgens McConnell zou de Senaat zich volgende week beter concentreren op het mogelijk maken van een veilige eedaflegging en ordelijke transitie van de macht.

Tot de eedaflegging van de twee op 5 januari in Georgia verkozen Democratische senatoren heeft de Grand Old Party nog de meerderheid in de Senaat.

Niet opnieuw verkiesbaar

De Democraten zijn er vooral op uit dat Trump het verbod krijgt nog ooit een openbaar ambt te bekleden, zodat hij zich in 2024 niet kandidaat kan stellen voor het Witte Huis. In de Senaat is een tweederdemeerderheid nodig om Trump te veroordelen in een impeachtmentproces. Als genoeg senatoren voor stemmen dan volgt nog een stemming, deze keer met gewone meerderheid, om Trump een verbod te geven zich nog verkiesbaar te stellen.

Dat tweede vooruitzicht kan aantrekkelijk zijn voor Republikeinen met presidentiële ambities of anderen die Trump uit de partij willen zuiveren, schrijft de New York Times. Kopstuk Mitch McConnell zou die tweede optie genegen zijn.

Het lijkt hoe dan ook waarschijnlijk dat de Senaat verwikkeld zal zijn in een nieuw impeachtproces tijdens de eerste dagen van Joe Bidens presidentschap. Het hogerhuis mag dan geen wetsinitiatieven behandelen.

Trump veroordeelt geweld

In een videoboodschap roept de Amerikaanse president woensdagavond op tot eenheid, en zegt hij dat geweld geen plaats heeft in de VS. In de boodschap komt hij op geen enkel moment terug op zijn impeachment.

'Geen enkele van mijn echte supporters zou ooit achter politiek geweld staan', aldus nog Trump. 'Wie dat wel doet steunt onze beweging niet, maar valt de beweging en ons land aan. Dat kunnen we niet aanvaarden.'

Er waren 232 stemmen voor en 197 tegen. Vijf parlementsleden hebben niet gestemd. Tien Republikeinen stemden mee met de Democratische meerderheid, die in blok handelde. Volgens nieuwszender CNN en het NBC News is nooit eerder zo over de partijen heen over een impeachment gestemd. Trump is in een door de Democraten ingediend artikel beschuldigd van 'aanzetten tot opstand'. Het handelt onder meer over de bestorming door zijn aanhangers van het Capitool vorige week na een vlammende toespraak en zijn herhaalde ongegronde bewering dat de presidentsverkiezingen massaal vervalst waren en dat hij de winnaar is. Hij is de eerste president uit de Amerikaanse geschiedenis die twee keer een impeachment oploopt. In februari vorig jaar sprak de Senaat Trump vrij van machtsmisbruik en obstructie van het Congres in de Oekraïne-affaire. Het dossier verhuist nu naar de Senaat die een afzettingsproces zal voeren. Dat zal wellicht na de inauguratie van Joe Biden als president zijn. De eedaflegging is gepland voor 20 januari. Dat bevestigde ook Mitch McConnell, de fractieleider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat. 'Het is gewoon niet mogelijk een fair of ernstig proces af te ronden vooraleer de eedaflegging van de verkozen president Biden plaatsvindt volgende week', liet hij woensdagavond na de stemming weten. Volgens McConnell zou de Senaat zich volgende week beter concentreren op het mogelijk maken van een veilige eedaflegging en ordelijke transitie van de macht.Tot de eedaflegging van de twee op 5 januari in Georgia verkozen Democratische senatoren heeft de Grand Old Party nog de meerderheid in de Senaat. De Democraten zijn er vooral op uit dat Trump het verbod krijgt nog ooit een openbaar ambt te bekleden, zodat hij zich in 2024 niet kandidaat kan stellen voor het Witte Huis. In de Senaat is een tweederdemeerderheid nodig om Trump te veroordelen in een impeachtmentproces. Als genoeg senatoren voor stemmen dan volgt nog een stemming, deze keer met gewone meerderheid, om Trump een verbod te geven zich nog verkiesbaar te stellen. Dat tweede vooruitzicht kan aantrekkelijk zijn voor Republikeinen met presidentiële ambities of anderen die Trump uit de partij willen zuiveren, schrijft de New York Times. Kopstuk Mitch McConnell zou die tweede optie genegen zijn. Het lijkt hoe dan ook waarschijnlijk dat de Senaat verwikkeld zal zijn in een nieuw impeachtproces tijdens de eerste dagen van Joe Bidens presidentschap. Het hogerhuis mag dan geen wetsinitiatieven behandelen. In een videoboodschap roept de Amerikaanse president woensdagavond op tot eenheid, en zegt hij dat geweld geen plaats heeft in de VS. In de boodschap komt hij op geen enkel moment terug op zijn impeachment. 'Geen enkele van mijn echte supporters zou ooit achter politiek geweld staan', aldus nog Trump. 'Wie dat wel doet steunt onze beweging niet, maar valt de beweging en ons land aan. Dat kunnen we niet aanvaarden.'