Daags nadat hij heffingen op de invoer van staal en aluminium in het vooruitzicht had gesteld heeft de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag in een tweet laten uitschijnen dat hij niet voor een handelsoorlog bevreesd is, integendeel.

'Wanneer een land (de VS) miljarden dollars aan het verliezen is aan handel met virtueel elk land waarmee het zaken doet, dan zijn handelsoorlogen goed en gemakkelijk te winnen', zo hief de tweet aan. 'Bijvoorbeeld, wanneer wij bij een bepaald land voor honderd miljard dollar onderdoen en zij worden er bijdehandser van, drijf er geen handel meer mee - wij zullen ruimschoots winnen. Het is gemakkelijk!'

Elk land dat ooit voor protectionisme heeft gekozen, heeft daar later de factuur voor betaald.

Charles Michel

Premier Charles Michel keurt de aangekondigde hogere invoerheffingen af. 'Protectionisme is een vergissing', verklaart premier Michel vanuit Senegal, waar hij op driedaags werkbezoek is. 'Binnen de internationale handel hebben we meer samenwerking nodig', reageert de premier. 'Ik heb het niet over naïeve vrijhandel, maar over regels die voor iedereen gelden. Dit soort unilaterale stappen is nooit goed. Elk land dat ooit voor protectionisme heeft gekozen, heeft daar later de factuur voor betaald.'

Europese Commissie buigt zich woensdag over vergeldingsmaatregelen

De Europese Commissie buigt zich aanstaande woensdag over vergeldingsmaatregelen voor de aangekondigde hogere invoerheffingen op staal en aluminium in de Verenigde Staten. 'We zijn klaar om snel, sterk en proportioneel te reageren', zo verzekerde een woordvoerder vrijdag.

De zegsman verzekerde dat de Commissie voorbereid is op de door president Donald Trump aangekondigde invoerheffingen. Woensdag bespreken de eurocommissarissen op hun wekelijkse vergadering mogelijke vergeldingsmaatregelen die 'de situatie terug in evenwicht' brengen.

De Europese Unie kijkt richting Harley Davidson, bourbon en Levi's als tegenmaatregel voor de aangekondigde forse Amerikaanse invoerrechten op staal en aluminium, die VS-president Donald Trump donderdag in het vooruitzicht heeft gesteld.

'De EU bereidt tegenmaatregelen voor in verband met de invoerrechten op Amerikaanse producten, onder andere Harley Davidson, (de Amerikaansse whisky) bourbon en Levi's jeans', zou de woordvoerder van de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vrijdag hebben verklaard aan Duitse journalisten.

Juncker liet in een eerdere reactie al noteren dat Europa niet bij de pakken zal blijven zitten 'wanneer de Europese industrie en Europese banen worden bedreigd'.

Hij waarschuwde dat 'Europa nood heeft aan een handelsbeleid dat in staat is zichzelf te verdedigen: we zijn niet naief'. De Verenigde Staten voeren elk jaar 30 miljoen ton in, goed voor 24 miljard dollar, wat hen de grootste importeur ter wereld maakt. De helft van het staal komt uit Canada, Brazilië, Zuid-Korea en Mexico.

Daags nadat hij heffingen op de invoer van staal en aluminium in het vooruitzicht had gesteld heeft de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag in een tweet laten uitschijnen dat hij niet voor een handelsoorlog bevreesd is, integendeel. 'Wanneer een land (de VS) miljarden dollars aan het verliezen is aan handel met virtueel elk land waarmee het zaken doet, dan zijn handelsoorlogen goed en gemakkelijk te winnen', zo hief de tweet aan. 'Bijvoorbeeld, wanneer wij bij een bepaald land voor honderd miljard dollar onderdoen en zij worden er bijdehandser van, drijf er geen handel meer mee - wij zullen ruimschoots winnen. Het is gemakkelijk!' Premier Charles Michel keurt de aangekondigde hogere invoerheffingen af. 'Protectionisme is een vergissing', verklaart premier Michel vanuit Senegal, waar hij op driedaags werkbezoek is. 'Binnen de internationale handel hebben we meer samenwerking nodig', reageert de premier. 'Ik heb het niet over naïeve vrijhandel, maar over regels die voor iedereen gelden. Dit soort unilaterale stappen is nooit goed. Elk land dat ooit voor protectionisme heeft gekozen, heeft daar later de factuur voor betaald.' De Europese Commissie buigt zich aanstaande woensdag over vergeldingsmaatregelen voor de aangekondigde hogere invoerheffingen op staal en aluminium in de Verenigde Staten. 'We zijn klaar om snel, sterk en proportioneel te reageren', zo verzekerde een woordvoerder vrijdag.De zegsman verzekerde dat de Commissie voorbereid is op de door president Donald Trump aangekondigde invoerheffingen. Woensdag bespreken de eurocommissarissen op hun wekelijkse vergadering mogelijke vergeldingsmaatregelen die 'de situatie terug in evenwicht' brengen. De Europese Unie kijkt richting Harley Davidson, bourbon en Levi's als tegenmaatregel voor de aangekondigde forse Amerikaanse invoerrechten op staal en aluminium, die VS-president Donald Trump donderdag in het vooruitzicht heeft gesteld.'De EU bereidt tegenmaatregelen voor in verband met de invoerrechten op Amerikaanse producten, onder andere Harley Davidson, (de Amerikaansse whisky) bourbon en Levi's jeans', zou de woordvoerder van de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vrijdag hebben verklaard aan Duitse journalisten. Juncker liet in een eerdere reactie al noteren dat Europa niet bij de pakken zal blijven zitten 'wanneer de Europese industrie en Europese banen worden bedreigd'. Hij waarschuwde dat 'Europa nood heeft aan een handelsbeleid dat in staat is zichzelf te verdedigen: we zijn niet naief'. De Verenigde Staten voeren elk jaar 30 miljoen ton in, goed voor 24 miljard dollar, wat hen de grootste importeur ter wereld maakt. De helft van het staal komt uit Canada, Brazilië, Zuid-Korea en Mexico.