Donald Trump bevestigt top met Kim Jong-un op 12 juni

01/06/18 om 20:50 - Bijgewerkt om 21:56

Bron: Belga

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat zijn voor 12 juni in Singapore voorziene top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un alsnog doorgaat.

Donald Trump bevestigt top met Kim Jong-un op 12 juni

© REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag gezegd dat zijn voor 12 juni in Singapore voorziene top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un alsnog doorgaat. 'Ik denk wat wij een relatie zullen opbouwen en dat zal op 12 juni beginnen', aldus de bewoner van het Witte Huis.

Trump zei na een gesprek van meer dan een uur met Kim Yong-chol, de rechterhand van Kim Jong-un, in het Ovalen Kantoor van het Witte Huis dat Pyongyang wil denucleariseren. 'Ik denk dat ze dat willen doen, ik weet dat zij dat willen doen. Zij willen andere gelijkaardige dingen doen. Zij willen (zich) ontwikkelen als een land', aldus het Amerikaanse staatshoofd. 'Dat zal gebeuren, ik twijfel er niet aan.'

Tijdens de gesprekken met Noord-Korea komen er geen nieuwe sancties, kondigde de president aan. 'Ik wil niet meer de term 'maximale druk' gebruiken.' Maar tijdens het gesprek ging het onder meer om honderden sancties die Washington zou kunnen treffen indien de diplomatie faalt, en over de mogelijkheid een officieel document te ondertekenen dat formeel een einde aan de Koreaanse oorlog maakt.

Over mensenrechten is niet gesproken, citeerde het NBC News de president. Trump voorspelde dat de dialoog met de Noord-Koreanen een 'proces is dat met succes wordt bekroond'. 'Ik heb nooit gezegd dat het met één ontmoeting wordt geregeld', waarschuwde hij wel. 'Er zijn jaren van vijandigheden en prblemen geweest'. 'Maar uiteindelijk zal er een zeer positieve uitkomst zijn'.

Vorige week had Trump nog de historische topontmoeting afgezegd. Maar toch betoonde hij nog interesse en beide partijen onderhandelden op meerdere plaatsen daaromtrent. De president zei de door de toponderhandelaar meegebrachte persoonlijke brief van Kim Jong-un nog niet te hebben opengemaakt en grapte dat hij 'misschien in zou zijn voor een grote verrassing'.

Lees ook: Rechterhand van Noord-Koreaanse leider in het Witte Huis

Onze partners