Zeker 32 mensen kwamen zaterdag om, toen een bijzonder zware aardschok van 7,3 op de Schaal van Richter het zuidelijke hoofdeiland Kyushu teisterde en enorme schade aanrichtte.

De aardbeving van zaterdag was aanzienlijk sterker dan de eerste aardschok van donderdag, waarbij negen mensen werden gedood. Meer dan 1.700 huizen in de zwaarst getroffen provincie Kumamoto werden beschadigd of compleet verwoest, volgens het persagentschap Kyodo 1.400 daarvan in het dorp Nishihara. Rond de 90.000 mensen werden in noodverblijven ondergebracht.

Volgens de Britse omroep veroorzaakte de eerste schok op sommige plaatsen even intense bevingen als de aardbeving die in 2011 zo vernietigend uithaalde. Toen wekte die beving ene tsunami op, waarbij een kerncentrale in Fukushima beschadigd raakte. Japan ligt op het punt waar vier tektonische platen samenkomen, en wordt daardoor regelmatig getroffen door aardbevingen. De bouwvoorschriften zijn er echter zo streng dat ze zelden schade veroorzaken.

De autoriteiten waarschuwden inmiddels voor nieuwe grondverschuivingen door de hevige regenval. Ook voor de komende dagen wordt in de regio rekening gehouden met naschokken.

(Belga/SD/RR/BO)

Zeker 32 mensen kwamen zaterdag om, toen een bijzonder zware aardschok van 7,3 op de Schaal van Richter het zuidelijke hoofdeiland Kyushu teisterde en enorme schade aanrichtte. De aardbeving van zaterdag was aanzienlijk sterker dan de eerste aardschok van donderdag, waarbij negen mensen werden gedood. Meer dan 1.700 huizen in de zwaarst getroffen provincie Kumamoto werden beschadigd of compleet verwoest, volgens het persagentschap Kyodo 1.400 daarvan in het dorp Nishihara. Rond de 90.000 mensen werden in noodverblijven ondergebracht. Volgens de Britse omroep veroorzaakte de eerste schok op sommige plaatsen even intense bevingen als de aardbeving die in 2011 zo vernietigend uithaalde. Toen wekte die beving ene tsunami op, waarbij een kerncentrale in Fukushima beschadigd raakte. Japan ligt op het punt waar vier tektonische platen samenkomen, en wordt daardoor regelmatig getroffen door aardbevingen. De bouwvoorschriften zijn er echter zo streng dat ze zelden schade veroorzaken.De autoriteiten waarschuwden inmiddels voor nieuwe grondverschuivingen door de hevige regenval. Ook voor de komende dagen wordt in de regio rekening gehouden met naschokken.(Belga/SD/RR/BO)