Vier mensen lieten het leven en minstens vijf mensen raakten gewond in een vuurgevecht in het centrum van Tripoli, hoofdstad van Libië. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC.

Het gevecht had plaats bij een gebouw van de voormalige Libische inlichtingendienst, dat gebombardeerd werd door de NAVO tijdens de opstanden tegen voormalig Libisch dictator Muammar Khaddafi. Een militie uit Misrata wilde enkele gevangenen die er opgesloten zaten bevrijden. Zij raakten daardoor in een conflict met een andere gewapende groep uit Tripoli. De slachtoffers vielen in beide kampen.

'Situatie onder controle'

Abdul Hakim Belhaj, het hoofd van de militaire raad van Tripoli zegt het incident te betreuren: "Ik wil niet in details treden, maar deze schietpartij was het gevolg van een conflict tussen 'thwars' (revolutionairen, SD) uit Misrata en leden van een militie uit de Zawiyastraat."

"Dit was een onverantwoorde daad, maar de situatie is nu onder controle. Er zijn geen geweerschoten meer gehoord."

Groeiende veiligheidsdreiging

BBC-correspondent in Tripoli Mark Lowen noemt het incident opnieuw een bewijs van de groeiende veiligheidsdreiging, veroorzaakt door de verschillende milities van voormalige rebellen. Bij gebrek aan een nationaal leger of politie blijft de macht van die tienduizenden groeien. De afgelopen weken braken af en toe confrontaties uit.

De nieuwe Libische regering is, onder druk van het volk, begonnen aan de ontbinding van die groepen. Zij moeten geïntegreerd worden in de veiligheidstroepen en de ministeries.

Lowen geeft nog mee dat de overgang naar een veilig en stabiel Libië moeilijk en traag gaat. Het probleem van de milities is een van de grootste uitdagingen voor het post-Khaddafi tijdperk. (SD)

Vier mensen lieten het leven en minstens vijf mensen raakten gewond in een vuurgevecht in het centrum van Tripoli, hoofdstad van Libië. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC. Het gevecht had plaats bij een gebouw van de voormalige Libische inlichtingendienst, dat gebombardeerd werd door de NAVO tijdens de opstanden tegen voormalig Libisch dictator Muammar Khaddafi. Een militie uit Misrata wilde enkele gevangenen die er opgesloten zaten bevrijden. Zij raakten daardoor in een conflict met een andere gewapende groep uit Tripoli. De slachtoffers vielen in beide kampen. 'Situatie onder controle'Abdul Hakim Belhaj, het hoofd van de militaire raad van Tripoli zegt het incident te betreuren: "Ik wil niet in details treden, maar deze schietpartij was het gevolg van een conflict tussen 'thwars' (revolutionairen, SD) uit Misrata en leden van een militie uit de Zawiyastraat.""Dit was een onverantwoorde daad, maar de situatie is nu onder controle. Er zijn geen geweerschoten meer gehoord." Groeiende veiligheidsdreigingBBC-correspondent in Tripoli Mark Lowen noemt het incident opnieuw een bewijs van de groeiende veiligheidsdreiging, veroorzaakt door de verschillende milities van voormalige rebellen. Bij gebrek aan een nationaal leger of politie blijft de macht van die tienduizenden groeien. De afgelopen weken braken af en toe confrontaties uit. De nieuwe Libische regering is, onder druk van het volk, begonnen aan de ontbinding van die groepen. Zij moeten geïntegreerd worden in de veiligheidstroepen en de ministeries. Lowen geeft nog mee dat de overgang naar een veilig en stabiel Libië moeilijk en traag gaat. Het probleem van de milities is een van de grootste uitdagingen voor het post-Khaddafi tijdperk. (SD)