De Braziliaanse presidente Dilma Roussef is voorlopig uit haar ambt gezet. De Senaat stemt met 55 tegen 22 stemmen om haar voor 180 dagen te schorsen. Ze zal tijdelijk vervangen worden door haar vicepresident Michel Temer.

Rousseff wordt boekhoudkundig gesjoemel in de begroting aangewreven. Tijdens haar schorsing voor een half jaar zouden de beschuldigingen verder juridisch worden uitgespit. Daarna moet de Senaat, dit keer met een tweederdemeerderheid, beslissen over een definitieve afzetting.

Rousseff moet het Palacio do Planalto in Brasilia meteen verlaten en overlaten aan de 75-jarige Michel Temer van de Democratische Beweging Partij. Voor het eerst sinds 2003 zal er nu, minstens voor een half jaar, een regering zonder deelname van de linkse Arbeiderspartij Brazilië leiden.

Aan de vooravond van de stemming klonk Rousseff nog strijdvaardig en optimistisch. 'Ik ga mij met al mijn krachten verzetten. De laatste dag van mijn mandaat is 31 december 2018', zei ze. (Belga/AVE)

De Braziliaanse presidente Dilma Roussef is voorlopig uit haar ambt gezet. De Senaat stemt met 55 tegen 22 stemmen om haar voor 180 dagen te schorsen. Ze zal tijdelijk vervangen worden door haar vicepresident Michel Temer.Rousseff wordt boekhoudkundig gesjoemel in de begroting aangewreven. Tijdens haar schorsing voor een half jaar zouden de beschuldigingen verder juridisch worden uitgespit. Daarna moet de Senaat, dit keer met een tweederdemeerderheid, beslissen over een definitieve afzetting. Rousseff moet het Palacio do Planalto in Brasilia meteen verlaten en overlaten aan de 75-jarige Michel Temer van de Democratische Beweging Partij. Voor het eerst sinds 2003 zal er nu, minstens voor een half jaar, een regering zonder deelname van de linkse Arbeiderspartij Brazilië leiden.Aan de vooravond van de stemming klonk Rousseff nog strijdvaardig en optimistisch. 'Ik ga mij met al mijn krachten verzetten. De laatste dag van mijn mandaat is 31 december 2018', zei ze. (Belga/AVE)