Uit het begrotingsrapport van het Europees Parlement van 2010 blijkt dat er dure dienstreizen gemaakt worden, zo meldt Het Laatste Nieuws. Die kosten erg veel geld, en zouden geen beperking op aantal deelnemers kennen aldus de krant.

De cijfers werden naar buiten gebracht door Europarlementslid Lucas Hartong, van de Eurosceptische PVV van Geert Wilders. Hij geeft onder andere het voorbeeld van een reis naar Kinshasa, waaraan 50 europarlementairen deelnamen. Bij een tegenbezoek werden de bezoekers gelogeerd in het Spaanse Tenerife. Daarvoor daagden 64 afgevaardigden op. "Onbegrijpelijk', vindt Hartong. "Er zijn ongeveer acht politieke groepen in het Europese Parlement. Neem van elke fractie iemand en ga dan met acht, maximaal tien mensen op reis."

5.000, 3.000 en 1.500 euro per dag per persoon

Ook met de invulling van de reizen heeft Hartong een probleem: "Natuurlijk moeten de parlementsleden contact onderhouden en vergaderen met collega's van andere continenten. Maar moeten die reizen zo lang en duur zo duur zijn? Moeten ze in luxueuze hotels logeren en copieus dineren?"

Hartong haalt een Argentijns voorbeeld aan: "Een vierdaags bezoek aan Buenos Aires (...) kostte per persoon 26.000 euro, dat is 5.000 euro per dag. Ik weet niet in welk hotel ze hebben gezeten, maar dat moet een heel dure Argentijnse steak geweest zijn." Er waren ook reizen naar Ecuador en de Seychellen: goed voor 3.000 en 1.600 euro per dag. "Bizarre geldverspilling, als je weet hoe Europa er economisch voorstaat en iedereen keihard moet werken voor zijn brood."

Gebrek aan transparantie

Naast de hoge kostprijs, bekritiseerd Hartong ook het gebrek aan transparantie. In welke hotels gelogeerd wordt, wie meegaat en welke uitgaven aangegeven wordt: het is allemaal "onduidelijk".

Staes: 'Het kan allemaal zuiniger'

Volgens Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen en ondervoorzitter van de begrotingscontrolecommissie, heeft Hartong een punt, zo tekent Het Laatste Nieuws op.

Die vergaderingen hebben zin, zegt Staes, maar het kan allemaal wat zuiniger. "We zijn ons daarvan bewust, want we hebben het vliegen in businessclass al afgeschaft. Maar er is meer nodig." Staes gaat aanbevelingen opstellen, waarbij onder andere een vraag zal zijn naar kosten-batenanalyses van die reizen. (SD)

Uit het begrotingsrapport van het Europees Parlement van 2010 blijkt dat er dure dienstreizen gemaakt worden, zo meldt Het Laatste Nieuws. Die kosten erg veel geld, en zouden geen beperking op aantal deelnemers kennen aldus de krant. De cijfers werden naar buiten gebracht door Europarlementslid Lucas Hartong, van de Eurosceptische PVV van Geert Wilders. Hij geeft onder andere het voorbeeld van een reis naar Kinshasa, waaraan 50 europarlementairen deelnamen. Bij een tegenbezoek werden de bezoekers gelogeerd in het Spaanse Tenerife. Daarvoor daagden 64 afgevaardigden op. "Onbegrijpelijk', vindt Hartong. "Er zijn ongeveer acht politieke groepen in het Europese Parlement. Neem van elke fractie iemand en ga dan met acht, maximaal tien mensen op reis."5.000, 3.000 en 1.500 euro per dag per persoonOok met de invulling van de reizen heeft Hartong een probleem: "Natuurlijk moeten de parlementsleden contact onderhouden en vergaderen met collega's van andere continenten. Maar moeten die reizen zo lang en duur zo duur zijn? Moeten ze in luxueuze hotels logeren en copieus dineren?" Hartong haalt een Argentijns voorbeeld aan: "Een vierdaags bezoek aan Buenos Aires (...) kostte per persoon 26.000 euro, dat is 5.000 euro per dag. Ik weet niet in welk hotel ze hebben gezeten, maar dat moet een heel dure Argentijnse steak geweest zijn." Er waren ook reizen naar Ecuador en de Seychellen: goed voor 3.000 en 1.600 euro per dag. "Bizarre geldverspilling, als je weet hoe Europa er economisch voorstaat en iedereen keihard moet werken voor zijn brood."Gebrek aan transparantieNaast de hoge kostprijs, bekritiseerd Hartong ook het gebrek aan transparantie. In welke hotels gelogeerd wordt, wie meegaat en welke uitgaven aangegeven wordt: het is allemaal "onduidelijk". Staes: 'Het kan allemaal zuiniger'Volgens Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen en ondervoorzitter van de begrotingscontrolecommissie, heeft Hartong een punt, zo tekent Het Laatste Nieuws op. Die vergaderingen hebben zin, zegt Staes, maar het kan allemaal wat zuiniger. "We zijn ons daarvan bewust, want we hebben het vliegen in businessclass al afgeschaft. Maar er is meer nodig." Staes gaat aanbevelingen opstellen, waarbij onder andere een vraag zal zijn naar kosten-batenanalyses van die reizen. (SD)