Hoewel het onduidelijk is of er in de zoektocht naar Osama bin Laden martelpraktijken werden aangewend, schrijft Cheney het succes van de raid op de Al-Qaeda-leider toe aan de "harde ondervragingstechnieken".

Volgens de ex-minister legitimeren de bijzondere omstandigheden dergelijke praktijken. Hij roept dan ook op om de de tot nog toe nog steeds illegale ondervragingstechnieken opnieuw in te voeren.

Medaille

Cheney is ook niet te spreken over de beslissing van het ministerie van Justitie om het onderzoek naar de verhoormethoden van de CIA verder te zetten. "Deze mannen verdienen een medaille, geen vervolging. Zij hebben de VS zeven en een half jaar lang van nieuwe grootschalige terreuraanslagen gevrijwaard", aldus Cheney op de Amerikaanse zender Fox News.

Bijna twee jaar geleden stelde de Amerikaanse minster van Justitie Eric Holder een onderzoek in naar de CIA nadat uit een intern rapport bleek dat CIA-personeel zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan marteling bij het verhoren van terreurverdachten.

Naar aanleiding van de dood van bin Laden vragen enkele Republikeinen nu om het onderzoek te laten vallen.

Precedent

Cheney zegt dat uit een eerder onderzoek van de regering-Bush al gebleken is dat de agenten de wet niet hebben overtreden. De beslissing van Holder om de zaak te heropenen, schept een "vreselijk precedent", vindt hij.

Ook voormalig minister van Defensie Donald Rumsfeld vindt dat de regering het onderzoek moet laten vallen. "Deze mensen werkten volgens de richtlijnen van de president, ze deden dingen die waren goedgekeurd door het ministerie van Justitie", aldus Rumsfeld.

Hoewel het onduidelijk is of er in de zoektocht naar Osama bin Laden martelpraktijken werden aangewend, schrijft Cheney het succes van de raid op de Al-Qaeda-leider toe aan de "harde ondervragingstechnieken". Volgens de ex-minister legitimeren de bijzondere omstandigheden dergelijke praktijken. Hij roept dan ook op om de de tot nog toe nog steeds illegale ondervragingstechnieken opnieuw in te voeren. MedailleCheney is ook niet te spreken over de beslissing van het ministerie van Justitie om het onderzoek naar de verhoormethoden van de CIA verder te zetten. "Deze mannen verdienen een medaille, geen vervolging. Zij hebben de VS zeven en een half jaar lang van nieuwe grootschalige terreuraanslagen gevrijwaard", aldus Cheney op de Amerikaanse zender Fox News. Bijna twee jaar geleden stelde de Amerikaanse minster van Justitie Eric Holder een onderzoek in naar de CIA nadat uit een intern rapport bleek dat CIA-personeel zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan marteling bij het verhoren van terreurverdachten. Naar aanleiding van de dood van bin Laden vragen enkele Republikeinen nu om het onderzoek te laten vallen. PrecedentCheney zegt dat uit een eerder onderzoek van de regering-Bush al gebleken is dat de agenten de wet niet hebben overtreden. De beslissing van Holder om de zaak te heropenen, schept een "vreselijk precedent", vindt hij. Ook voormalig minister van Defensie Donald Rumsfeld vindt dat de regering het onderzoek moet laten vallen. "Deze mensen werkten volgens de richtlijnen van de president, ze deden dingen die waren goedgekeurd door het ministerie van Justitie", aldus Rumsfeld.