Afgaand op de beelden van dichtgetimmerde ramen in verschillende Amerikaanse grootsteden lijkt het wel alsof Amerikanen zich schrap zetten voor een verwoestende orkaan. Niet zo: eigenlijk zijn het de presidentsverkiezingen op dinsdag die, zo wordt gevreesd, chaos en vernieling met zich meebrengen.

In New York, Los Angeles en Washington timmeren winkels en kantoorgebouwen de ramen dicht. Warenhuisketen Nordstrom vertelt de New York Times dat het op dinsdag zijn 350 vestigingen sluit in het land en extra beveiligingsagenten onder de arm heeft genomen.

Bij juwelier Tiffany's en modeketen Levi's, onder andere, worden de vitrines dichtgetimmerd. En ook Saks Fifth Avenue voert extra veiligheidsmaatregelen in. Allen vrezen ze dat de verkiezing onrust zal veroorzaken, wie er van Donald Trump of Joe Biden ook wint.

In New York raadt de politie winkels in Manhattan aan extra veiligheidsmaatregelen te nemen. In Beverly Hills is de politie van zin Rodeo Drive, de beroemde luxewinkelstraat, te sluiten. De ordediensten zijn er in 'hoge paraatheid.'

Gemoederen in het land waren al gespannen sinds de uitbraak van het coronavirus. Afgelopen zomer werd er ook wekenlang betoogd, en heel wat vernieling aangericht, na de dood van Afro-Amerikaan George Floyd door een brutaal politie-optreden. Gevreesd wordt dat de onvrede straks tot een kookpunt komt.

Wandelaars stappen voorbij dichtgetimmerde winkels in New York, 2 november 2020. , Belga
Wandelaars stappen voorbij dichtgetimmerde winkels in New York, 2 november 2020. © Belga

Bij de eedaflegging van president Donald Trump op 20 januari 2017 braken in hoofdstad Washington ook al hevige rellen uit. Daarbij werden heel wat winkelpuien vernield.

Al maanden dreigt Trump ermee dat hij het verkiezingsresultaat niet aanvaardt indien zijn Democratische rivaal Joe Biden wint. Ook is het mogelijk dat er niet meteen een duidelijke winnaar uit de bus komt op dinsdag. Het staat zowat vast dat de stemmentelling betwist wordt. Activisten maken zich dan ook op voor een lange strijd, berichten Amerikaanse media.

Luxewinkelketen Saks Fifth Avenue voerde extra veiligheidsmaatregelen in uit vrees voor onrust bij de verkiezingen. , Belga
Luxewinkelketen Saks Fifth Avenue voerde extra veiligheidsmaatregelen in uit vrees voor onrust bij de verkiezingen. © Belga
Ook in hoofdstad Washington DC gaan winkels dicht. , Reuters
Ook in hoofdstad Washington DC gaan winkels dicht. © Reuters
Afgaand op de beelden van dichtgetimmerde ramen in verschillende Amerikaanse grootsteden lijkt het wel alsof Amerikanen zich schrap zetten voor een verwoestende orkaan. Niet zo: eigenlijk zijn het de presidentsverkiezingen op dinsdag die, zo wordt gevreesd, chaos en vernieling met zich meebrengen. In New York, Los Angeles en Washington timmeren winkels en kantoorgebouwen de ramen dicht. Warenhuisketen Nordstrom vertelt de New York Times dat het op dinsdag zijn 350 vestigingen sluit in het land en extra beveiligingsagenten onder de arm heeft genomen. Bij juwelier Tiffany's en modeketen Levi's, onder andere, worden de vitrines dichtgetimmerd. En ook Saks Fifth Avenue voert extra veiligheidsmaatregelen in. Allen vrezen ze dat de verkiezing onrust zal veroorzaken, wie er van Donald Trump of Joe Biden ook wint. In New York raadt de politie winkels in Manhattan aan extra veiligheidsmaatregelen te nemen. In Beverly Hills is de politie van zin Rodeo Drive, de beroemde luxewinkelstraat, te sluiten. De ordediensten zijn er in 'hoge paraatheid.' Gemoederen in het land waren al gespannen sinds de uitbraak van het coronavirus. Afgelopen zomer werd er ook wekenlang betoogd, en heel wat vernieling aangericht, na de dood van Afro-Amerikaan George Floyd door een brutaal politie-optreden. Gevreesd wordt dat de onvrede straks tot een kookpunt komt. Bij de eedaflegging van president Donald Trump op 20 januari 2017 braken in hoofdstad Washington ook al hevige rellen uit. Daarbij werden heel wat winkelpuien vernield. Al maanden dreigt Trump ermee dat hij het verkiezingsresultaat niet aanvaardt indien zijn Democratische rivaal Joe Biden wint. Ook is het mogelijk dat er niet meteen een duidelijke winnaar uit de bus komt op dinsdag. Het staat zowat vast dat de stemmentelling betwist wordt. Activisten maken zich dan ook op voor een lange strijd, berichten Amerikaanse media.