Ze worden "hyena's" genoemd, de mannen die meisjes (soms zelfs zo jong als 12) seksueel moeten 'reinigen' zodra ze de puberteit bereiken. De 'ongeveer 40'-jarige Eric Aniva is een van die hyena's en sliep naar eigen zeggen al met 104 meisjes. Hij is ook HIV-positief en gebruikt geen condoom. Zijn 'seksuele reiniging' werkt de verspreiding van AIDS dus in de hand. BBC-journalist Ed Butler sprak met hem.

'Seksuele reiniging' na eerste menstruatie

Eric Aniva woont in het Zuid-Malawees dorpje Nsanje en is er de hyena bij uitstek. 'Hyena' is de titel die een man krijgt, wanneer hij door verschillende gemeenschappen uitgenodigd wordt om meisjes 'seksueel te reinigen'. Die reiniging gebeurt bij verschillende aangelegenheden. Wanneer een man bijvoorbeeld sterft, moet zijn vrouw eerst naar bed gaan met Aniva voor ze haar echtgenoot mag begraven. Als een vrouw een miskraam heeft, moet ze hetzelfde doen.

Daar blijft het niet bij: zodra een meisje voor het eerst menstrueert, moet ze gedurende drie dagen seks hebben om de overgang van kind naar vrouw te markeren. Er wordt geloofd dat als een meisje dit weigert, haar familie getroffen wordt door ziekte en ongeluk.

'Een echte man die weet hoe hij een vrouw moet plezieren'

Eric Aniva vertelt: 'De meeste meisjes met wie ik geslapen heb, gingen nog naar school. Sommige meisjes zijn maar 12 of 13 jaar oud, maar ik heb ze liever ouder. Al die meisjes hebben er plezier in dat ik hun hyena ben. Ze zijn trots en vertellen andere mensen dat dit een echte man is, die weet hoe hij een vrouw moet plezieren.'

Aan BBC vertelt Aniva dat hij met 104 meisjes geslapen heeft. 'In 2012 vertelde hij hetzelfde aan een lokale krant, maar ik krijg het gevoel dat hij al lang de tel kwijt is', tekent journalist Ed Butler op. Voor zover hij weet heeft hij vijf kinderen, maar hoeveel meisjes Aniva juist zwanger heeft gemaakt, weet hij niet. Aniva is een van de 10 hyena's in dit district en vertelt dat elk dorp in het district Nsanje een hyena heeft. Ze worden 4 tot 7 dollar per keer betaald.

De vrouw die 850 kindhuwelijken verbrak

In Dedza, een district dat centraal gelegen is in Malawi, worden hyena's enkel ingezet bij weduwes of bij onvruchtbare vrouwen. Districtshoofd Theresa Kachindamoto, een vrouw, heeft van de strijd tegen deze traditie een persoonlijke prioriteit gemaakt.

Ze probeert om andere districtshoofden te overhalen om dezelfde inspanningen te leveren. In sommige andere districten, zoals Mangochi (in het oosten van Malawi) worden ceremonies aangepast om seks te vervangen door een meer onschuldige zalving van het meisje. (NSK)

Bekijk hier het korte BBC-filmpje waarin Aniva geïnterviewd wordt.

Ze worden "hyena's" genoemd, de mannen die meisjes (soms zelfs zo jong als 12) seksueel moeten 'reinigen' zodra ze de puberteit bereiken. De 'ongeveer 40'-jarige Eric Aniva is een van die hyena's en sliep naar eigen zeggen al met 104 meisjes. Hij is ook HIV-positief en gebruikt geen condoom. Zijn 'seksuele reiniging' werkt de verspreiding van AIDS dus in de hand. BBC-journalist Ed Butler sprak met hem.'Seksuele reiniging' na eerste menstruatieEric Aniva woont in het Zuid-Malawees dorpje Nsanje en is er de hyena bij uitstek. 'Hyena' is de titel die een man krijgt, wanneer hij door verschillende gemeenschappen uitgenodigd wordt om meisjes 'seksueel te reinigen'. Die reiniging gebeurt bij verschillende aangelegenheden. Wanneer een man bijvoorbeeld sterft, moet zijn vrouw eerst naar bed gaan met Aniva voor ze haar echtgenoot mag begraven. Als een vrouw een miskraam heeft, moet ze hetzelfde doen.Daar blijft het niet bij: zodra een meisje voor het eerst menstrueert, moet ze gedurende drie dagen seks hebben om de overgang van kind naar vrouw te markeren. Er wordt geloofd dat als een meisje dit weigert, haar familie getroffen wordt door ziekte en ongeluk.'Een echte man die weet hoe hij een vrouw moet plezieren'Eric Aniva vertelt: 'De meeste meisjes met wie ik geslapen heb, gingen nog naar school. Sommige meisjes zijn maar 12 of 13 jaar oud, maar ik heb ze liever ouder. Al die meisjes hebben er plezier in dat ik hun hyena ben. Ze zijn trots en vertellen andere mensen dat dit een echte man is, die weet hoe hij een vrouw moet plezieren.'Aan BBC vertelt Aniva dat hij met 104 meisjes geslapen heeft. 'In 2012 vertelde hij hetzelfde aan een lokale krant, maar ik krijg het gevoel dat hij al lang de tel kwijt is', tekent journalist Ed Butler op. Voor zover hij weet heeft hij vijf kinderen, maar hoeveel meisjes Aniva juist zwanger heeft gemaakt, weet hij niet. Aniva is een van de 10 hyena's in dit district en vertelt dat elk dorp in het district Nsanje een hyena heeft. Ze worden 4 tot 7 dollar per keer betaald.De vrouw die 850 kindhuwelijken verbrakIn Dedza, een district dat centraal gelegen is in Malawi, worden hyena's enkel ingezet bij weduwes of bij onvruchtbare vrouwen. Districtshoofd Theresa Kachindamoto, een vrouw, heeft van de strijd tegen deze traditie een persoonlijke prioriteit gemaakt.Ze probeert om andere districtshoofden te overhalen om dezelfde inspanningen te leveren. In sommige andere districten, zoals Mangochi (in het oosten van Malawi) worden ceremonies aangepast om seks te vervangen door een meer onschuldige zalving van het meisje. (NSK)Bekijk hier het korte BBC-filmpje waarin Aniva geïnterviewd wordt.