Zestien voormalige EU-commissarissen, onder wie Karel De Gucht, worden nog steeds betaald door de EU, hoewel ze al een andere job hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duitse krant Die Zeit, dat na lang aandringen de lijst kreeg van politici die een ander beroep combineren met een 'overgangspremie' van de EU. Die premie is bedoeld om belangenvermenging te vermijden als politici na hun functie als commissaris meteen in de privésector aan de slag zouden gaan.

Vandaag zijn de commissarisen in kwestie al twee jaar niet meer in dienst bij de Europese Unie en hebben ze meestal een goedbetaalde andere job, maar krijgen ze wel nog steeds een premie van minstens 8.333 euro per maand. Het exacte bedrag van die 'overgangsvergoeding' hangt af van het aantal dienstjaren en van het basissalaris dat de politici kregen als commissaris.

Karel De Gucht kreeg volgens Het Nieuwsblad als Eurocommissaris voor Handel maandelijks een brutoloon van 20.832 euro. Bij zijn vertrek in november 2014 kreeg hij, net als zijn collega's, dat maandloon als afscheidspremie. Daarbovenop kwam dan nog die overgangsvergoeding, die tussen 40 en 65 procent bedraagt van het basissalaris van de commissaris. Voor De Gucht betekent dat een bedrag tussen 299.988 en 487.481 euro.

Vandaag is De Gucht lid van de raad van bestuur van staalbedrijf ArcelorMittal en bij telecombedrijf Proximus. Een bestuurder bij ArcelorMittal bleek vorig jaar minstens 144.000 euro op te strijken. Bij Proximus krijgt de oud-minister 25.000 euro per jaar, met daar bovenop ook nog 5.000 euro per bijgewoonde vergadering.

De Gucht: 'Het is niet uitzonderlijk'

'Het systeem bestaat al 50 jaar', vertelt Karel De Gucht aan Knack.be. 'Het is ook niet uitzonderlijk. Wij ontvangen drie jaar lang, binnenkort twee jaar, de helft van onze wedde. Directieleden van de Nationale Bank krijgen tot drie jaar na hun ontslag hun hele wedde.'

Er staat ook iets tegenover, zegt De Gucht. 'De eerste achttien maanden na zijn aftreden moet een commissaris alle activiteiten die hij wil doen ter goedkeuring voorleggen. Zo is dat ook met Proximus gegaan. Daarna zijn er nog achttien maanden voor de commissaris om zich te heroriënteren.'

De overgangsregeling is ook maar van kracht zolang een eurocommissaris in zijn functie minder verdient dan hij deed in de Europese Commissie. 'Het is een geofficialiseerd systeem, waar nu heibel over ontstaat', reageert De Gucht. 'Ik vind op zich niets mis aan dat systeem, maar heb er nu ook niet veel meer over te zeggen.'

De Gucht is niet de enige. Die Zeit stelde vast dat bijna alle eurocommissarissen die in 2014 afzwaaiden inmiddels een nieuwe, riant betaalde functie hebben in de politiek of de privésector. Voormalig commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Dacian Ciolos is nu bijvoorbeeld eerste minister van Roemenië. De Deense Connie Hedegaard (ex-commissaris voor Klimaat) zetelt dan weer in de raad van bestuur van energiebedrijf Danfoss.

De betrokken ex-eurocommissarissen

 • Joaquín Almunia Amann, Spanje
 • László Andor, Hongarije
 • Tonio Borg, Malta
 • Dacian Ciolos, Roemenië
 • Maria Damanaki, Griekenland
 • Karel De Gucht, België
 • Jacek Dominik, Polen
 • Stefan Füle, Tsjechië
 • Connie Hedegaard, Denemarken
 • Siim Kallas, Estland
 • Janusz Lewandowski, Polen
 • Ferdinando Nelli Feroci, Italië
 • Andris Piebalgs, Letland
 • Janez Potocnik, Slovenië
 • Algirdas Semeta, Lithouwen
 • Androulla Vassiliou, Cyprus

De 'overgangsuitkeringen' zijn al sinds 1967 opgenomen in de regelgeving van de Europese Commissie. Ze golden aanvankelijk voor drie jaar, maar sinds dit jaar is de maximumlengte teruggeschroefd naar twee jaar. (JVL)

Zestien voormalige EU-commissarissen, onder wie Karel De Gucht, worden nog steeds betaald door de EU, hoewel ze al een andere job hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duitse krant Die Zeit, dat na lang aandringen de lijst kreeg van politici die een ander beroep combineren met een 'overgangspremie' van de EU. Die premie is bedoeld om belangenvermenging te vermijden als politici na hun functie als commissaris meteen in de privésector aan de slag zouden gaan.Vandaag zijn de commissarisen in kwestie al twee jaar niet meer in dienst bij de Europese Unie en hebben ze meestal een goedbetaalde andere job, maar krijgen ze wel nog steeds een premie van minstens 8.333 euro per maand. Het exacte bedrag van die 'overgangsvergoeding' hangt af van het aantal dienstjaren en van het basissalaris dat de politici kregen als commissaris. Karel De Gucht kreeg volgens Het Nieuwsblad als Eurocommissaris voor Handel maandelijks een brutoloon van 20.832 euro. Bij zijn vertrek in november 2014 kreeg hij, net als zijn collega's, dat maandloon als afscheidspremie. Daarbovenop kwam dan nog die overgangsvergoeding, die tussen 40 en 65 procent bedraagt van het basissalaris van de commissaris. Voor De Gucht betekent dat een bedrag tussen 299.988 en 487.481 euro. Vandaag is De Gucht lid van de raad van bestuur van staalbedrijf ArcelorMittal en bij telecombedrijf Proximus. Een bestuurder bij ArcelorMittal bleek vorig jaar minstens 144.000 euro op te strijken. Bij Proximus krijgt de oud-minister 25.000 euro per jaar, met daar bovenop ook nog 5.000 euro per bijgewoonde vergadering. De Gucht is niet de enige. Die Zeit stelde vast dat bijna alle eurocommissarissen die in 2014 afzwaaiden inmiddels een nieuwe, riant betaalde functie hebben in de politiek of de privésector. Voormalig commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Dacian Ciolos is nu bijvoorbeeld eerste minister van Roemenië. De Deense Connie Hedegaard (ex-commissaris voor Klimaat) zetelt dan weer in de raad van bestuur van energiebedrijf Danfoss. De 'overgangsuitkeringen' zijn al sinds 1967 opgenomen in de regelgeving van de Europese Commissie. Ze golden aanvankelijk voor drie jaar, maar sinds dit jaar is de maximumlengte teruggeschroefd naar twee jaar. (JVL)