Zondagavond belde Martens met Samaras, die hij al kent vanuit zijn premiertijd, toen Samaras nog Grieks minister van Buitenlandse Zaken en later minister van Cultuur was.

MARTENS: Het is alvast positief dat Nea Dimokratia en PASOK, twee Europeesgezinde partijen, een regering kunnen vormen. Nog voor de verkiezingen maakte PASOK zijn voorwaarden bekend om tot een regering toe te treden. Samaras heeft die voorwaarden al aanvaard.

Intussen kwam vanuit Duitsland een bemoedigend signaal. Bondskanselier Angela Merkel heeft al gebeld met Samaras. Aan een heronderhandeling met de Grieken wil Europa niet beginnen. Maar er zou wel bereidheid zijn om de Grieken wat meer tijd te gunnen om de besparingsplannen door te voeren.

Toch staan de Grieken voor een immense opdracht. Acht u die haalbaar?
MARTENS: Het is een kolossale opdracht waar de Grieken voor staan. Een vreselijk programma ook voor de Griekse bevolking, want zowel de laagste lonen als de pensioenen moeten vrij drastisch worden verlaagd. Bovendien wacht er nog een volgende saneringsronde van 11,5 miljard euro. Dat speelt in de kaart van het linkse Syriza, dat een agressieve oppositie beloofde. Alles zal nu afhangen van de stabiliteit van de volgende regering. De Grieken hebben geen ervaring met coalitieregeringen. Toen ik voor de vorige verkiezing in Athene was, heb ik Samaras op het hart gedrukt niet langer te doen alsof Nea Dimokratia op een volstrekte meerderheid afstevende. Voor deze verkiezingen heeft Samaras de toon van discours wat aangepast. Kennelijk met goed gevolg. (RVC)

Zondagavond belde Martens met Samaras, die hij al kent vanuit zijn premiertijd, toen Samaras nog Grieks minister van Buitenlandse Zaken en later minister van Cultuur was. MARTENS: Het is alvast positief dat Nea Dimokratia en PASOK, twee Europeesgezinde partijen, een regering kunnen vormen. Nog voor de verkiezingen maakte PASOK zijn voorwaarden bekend om tot een regering toe te treden. Samaras heeft die voorwaarden al aanvaard. Intussen kwam vanuit Duitsland een bemoedigend signaal. Bondskanselier Angela Merkel heeft al gebeld met Samaras. Aan een heronderhandeling met de Grieken wil Europa niet beginnen. Maar er zou wel bereidheid zijn om de Grieken wat meer tijd te gunnen om de besparingsplannen door te voeren. Toch staan de Grieken voor een immense opdracht. Acht u die haalbaar? MARTENS: Het is een kolossale opdracht waar de Grieken voor staan. Een vreselijk programma ook voor de Griekse bevolking, want zowel de laagste lonen als de pensioenen moeten vrij drastisch worden verlaagd. Bovendien wacht er nog een volgende saneringsronde van 11,5 miljard euro. Dat speelt in de kaart van het linkse Syriza, dat een agressieve oppositie beloofde. Alles zal nu afhangen van de stabiliteit van de volgende regering. De Grieken hebben geen ervaring met coalitieregeringen. Toen ik voor de vorige verkiezing in Athene was, heb ik Samaras op het hart gedrukt niet langer te doen alsof Nea Dimokratia op een volstrekte meerderheid afstevende. Voor deze verkiezingen heeft Samaras de toon van discours wat aangepast. Kennelijk met goed gevolg. (RVC)