Sinds Israël en de Verenigde Staten de voedselbedeling in Gaza hebben overgenomen is honger een wapen in de handen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Zal het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump daar iets aan veranderen?
Van alle gruweldaden van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is de oprichting van de Gaza Humanitarian Foundation (GHF) de meest perverse. De Amerikaanse organisatie werd onder impuls van Netanyahu en de Amerikaanse president Donald Trump in het leven geroepen.
Dat deden ze naar eigen zeggen om de verdeling van de hulp aan de Gazanen ordelijker te laten verlopen. Maar de naam van de organisatie is orwelliaans.
‘Humanitair’ is de organisatie allerminst. Nu de Verenigde Naties en de ngo’s die voorheen de voedseldistributie in handen hadden zijn weggejaagd, lijden de Palestijnen alleen maar meer honger. De voedselbedeling van de Gaza Humanitarian Foundation is een horrorshow, waarbij hulpbehoevenden bij bosjes worden neergekogeld.
Drugscrimineel
De afgelopen weken kwamen bij de voedselbedeling volgens het Rode Kruis meer dan 500 mensen om. Tot de tanden gewapende militairen die de distributiepunten moeten beschermen, schieten zonder pardon op de uitgehongerde Palestijnen.
Noch de militairen, noch de ‘humanitaire medewerkers’, noch de bendes die de distributie proberen in handen te krijgen – waaronder de Hamas-vijandige ‘Popular Forces’ van de veroordeelde drugscrimineel Yasser Abu Shabab – gaan vrijuit. De ‘hulpverlening’ is zo chaotisch en gewelddadig dat ook verschillende medewerkers van de GHF zelf al het leven lieten.
Voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is de uithongering van Gaza een strategie.
Anonieme soldaten van het Israëlische leger die de GHF de afgelopen weken rugdekking gaven, spraken vorige week in de Israëlische krant Haaretz van killingfields – letterlijk: dodenvelden. Sommigen gaven aan dat ze het commando hadden gekregen om op de hongerige menigte te schieten alsof het vijandelijke troepen waren. Het leger ontkent. Ten gronde verandert er niets.
Oorlogsmisdaden
Verschillende hulporganisaties, waarnemers en experten hebben de top van het GHF al gewaarschuwd dat ze oorlogsmisdaden plegen. Begin juni liet ook het Amerikaanse Center for Constitutional Rights aan GHF-baas Johnnie Moore weten dat hij en andere verantwoordelijken voor de rechter zouden worden gebracht.
James Elder, de woordvoerder van kinderrechtenorganisatie Unicef, schreef in de Britse krant The Guardian over de granaatscherven in het lichaam van de dertienjarige Abed Al Rahman, een jongetje dat zich door de opgehitste menigte liet meevoeren naar het voedselverdeelpunt van de GHF in Rafah. Daar brak de hel los: geweerschoten, drones, granaten. Abed Al Rahman ontkwam niet.
Tijdens de wapenstilstand eerder dit jaar bedienden verschillende ngo’s maar liefst 400 distributiepunten, zonder structurele uitbraken van geweld. De GHF houdt er slechts 4 open, waarvan 3 in het zuiden van Gaza, waardoor het noorden verder wordt ontvolkt. Sommige Gazanen vrezen dat het de voorbode is van een verbanning naar Egypte.
Sadistische wending
Stichtend is het gedrag van Netanyahu nooit geweest, maar met de oprichting van de GHF kreeg zijn genocidale campagne een sadistische wending. Honger hoeft geen noodlot te zijn, dat bewezen de voedselleveringen tijdens de wapenstilstand. Maar voor Netanyahu is de uithongering van Gaza een strategie. En Trump knippert niet met zijn ogen.
Wel hoopt die laatste andermaal een vredesbestand af te sluiten. Dat zou in grote lijnen hetzelfde voorstel zijn als een plan dat voordien al circuleerde. Het Israëlische leger zou zich (grotendeels) terugtrekken, Gaza zou onder een gedeeld Arabisch bestuur vallen, en de overblijvende Israëlische gijzelaars – waarvan er maximaal nog enkele tientallen in leven zouden zijn – zouden geruild worden voor Palestijnse gevangenen.
Belangrijk detail: als deel van het compromis zou er volgens Israëlische bronnen een uitweg worden gezocht voor Netanyahu zelf. Vorige week sprak de Amerikaanse president Donald Trump nog zijn verontwaardiging uit over het proces tegen Netanyahu. De Israëlische premier staat in eigen land terecht voor corruptie en omkoping. Deze week had Netanyahu voor de rechter moeten verschijnen, maar plots bleek dat niet meer nodig. Justitie vond dat de premier belangrijkere zaken te doen had, in het belang van het land.
Oplossing voor Netanyahu
Om zijn vel te redden bleef Netanyahu de afgelopen 20 maanden maar nieuwe oorlogen starten. Nu Trump met een vredesvoorstel komt waarbij mogelijk ook een oplossing voor Netanyahu zelf wordt meegenomen, is de vraag of zo’n oplossing, hoe wraakroepend ook, niet vele maanden eerder had kunnen komen. Het zou een verschil van tienduizenden mensenlevens hebben kunnen maken.
Om van de kinderen nog maar te zwijgen. Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober zijn er minstens 50.000 kinderen in Gaza gewond of gedood. Onderaan het opiniestuk van Unicef-woordvoerder James Elder voegde The Guardian nog een noot toe: ‘Op 17 juni 2025 stierf Abed Al Rahman aan zijn verwondingen’. Het zal niet het laatste dertienjarige slachtoffer in Gaza zijn.