Het project van Handicap International, gesteund door de Belgische ontwikkelingssamenwerking, draait rond de bescherming en behandeling van de vele andersvaliden die het land telt, vanwege het oorlogsgeweld en het nog niet uitgeroeide polio. Handicap is een van de ngo's die een aanvraag heeft ingediend om de verlenging van haar project te financieren met de opbrengst van de 12-12-campagne. Daarover valt in juli een beslissing.

In het kamp, in VN-lingo een Protection of Civilians-kamp (PoC), ontmoette De Croo een twintigtal van de ruim 6.000 vluchtelingen met zowel mentale als fysieke handicaps die Handicap bijstaat. 'Voor deze mensen zijn in Zuid-Soedan onvoldoende faciliteiten, en met dit project willen we hen beter beschermen', legt projectmanager Zarrena Vasquez uit.

'Dat doen we door te zorgen voor rehabilitatie, zoals krukken bezorgen, en hulpverleners te trainen over de noden van deze mensen, maar ook door psychosociale hulp te geven. Dit jaar willen we bijvoorbeeld 3.300 sessies voor psychosociale steun organiseren - eind mei zaten we al aan 1.800 sessies.'

Na de ontmoeting bezocht Alexander De Croo diep in het kamp een van de vluchtelingen die hulp krijgen van Handicap. De man, een poliopatiënt, moet zich in een rolstoel verplaatsen. Samen met zeven anderen woont hij op enkele vierkante meters in een tent. 'De moed van die man is bewonderenswaardig', aldus De Croo na het korte bezoek.

'Vandaag is het droog, maar ik wil me niet voorstellen hoe hij zich moet verplaatsen als de paadjes door de regen in modder zijn herschapen. We moeten deze mensen dus helpen. Maar zolang er geen oplossing is voor deze crisis, blijft het behelpen. Het is aan de politieke leiders om aan tafel te gaan zitten en het belang van de bevolking, en niet het eigen belang, te dienen.' In het kamp, op terrein van de VN-missie UNMISS, verblijven in totaal 40.000 Zuid-Soedanese vluchtelingen.

Het project van Handicap International, gesteund door de Belgische ontwikkelingssamenwerking, draait rond de bescherming en behandeling van de vele andersvaliden die het land telt, vanwege het oorlogsgeweld en het nog niet uitgeroeide polio. Handicap is een van de ngo's die een aanvraag heeft ingediend om de verlenging van haar project te financieren met de opbrengst van de 12-12-campagne. Daarover valt in juli een beslissing. In het kamp, in VN-lingo een Protection of Civilians-kamp (PoC), ontmoette De Croo een twintigtal van de ruim 6.000 vluchtelingen met zowel mentale als fysieke handicaps die Handicap bijstaat. 'Voor deze mensen zijn in Zuid-Soedan onvoldoende faciliteiten, en met dit project willen we hen beter beschermen', legt projectmanager Zarrena Vasquez uit. 'Dat doen we door te zorgen voor rehabilitatie, zoals krukken bezorgen, en hulpverleners te trainen over de noden van deze mensen, maar ook door psychosociale hulp te geven. Dit jaar willen we bijvoorbeeld 3.300 sessies voor psychosociale steun organiseren - eind mei zaten we al aan 1.800 sessies.' Na de ontmoeting bezocht Alexander De Croo diep in het kamp een van de vluchtelingen die hulp krijgen van Handicap. De man, een poliopatiënt, moet zich in een rolstoel verplaatsen. Samen met zeven anderen woont hij op enkele vierkante meters in een tent. 'De moed van die man is bewonderenswaardig', aldus De Croo na het korte bezoek. 'Vandaag is het droog, maar ik wil me niet voorstellen hoe hij zich moet verplaatsen als de paadjes door de regen in modder zijn herschapen. We moeten deze mensen dus helpen. Maar zolang er geen oplossing is voor deze crisis, blijft het behelpen. Het is aan de politieke leiders om aan tafel te gaan zitten en het belang van de bevolking, en niet het eigen belang, te dienen.' In het kamp, op terrein van de VN-missie UNMISS, verblijven in totaal 40.000 Zuid-Soedanese vluchtelingen.