Het langverwachte en vernietigende Senaatsrapport over martelpraktijken binnen de CIA in de nasleep van de terroristische aanslagen van 9/11 zorgt in de hele wereld voor ophef. Het ruim 500 bladzijden tellende rapport, een samenvatting van een nog omvangrijker - 6.700 bladzijden tellend - rapport, is volledig online te raadplegen. Dit zijn alvast enkele opmerkelijke passages.

1. CIA loog over de effectiviteit van de martelpraktijken om haar budget en macht te kunnen behouden.

2. Gevangenen werden rectaal gevoed. Hun maal werd tot puree gestampt en dan via de anus ingebracht.

3. Sommige ondervragers hadden voor ze Al Qaeda-verdachten moesten ondervragen, gevangenen op onrechtmatige wijze ondervraagd, te kampen met het onder controle krijgen van hun woede, en volgens bronnen seksuele agressie toegegeven.

4. Het programma van de "enhanced interrogation techniques" (de verscherpte ondervragingstechnieken) werd bedacht door twee psychologen die zelf nooit ondervragingen hebben gedaan, en die geen ervaring hadden met antiterreuracties. Ze richten een privébedrijf op dat de ondervragingen van de CIA overnam. Voor het einde van het contract in 2009 kregen de psychologen 81 miljoen dollar (65 miljoen euro) voor bewezen diensten.

5. Tegen ondervragers die zich bezondigden aan martelpraktijken werden geen disciplinaire sancties genomen omdat 'vergissingen niet te vermijden zijn in een business waarin veel onzekerheid heerst'.

6. De CIA had een kerker met de naam COBALT. Gevangenen werden er wakker gehouden met luide muziek, vastgeketend en moesten naakt rondlopen.

7. Een CIA-medewerker onderwierp een gevangene aan een spelletje Russische Roulette.

8. Gevangenen werden 7 dagen na elkaar wakker gehouden, vaak terwijl ze met de handen boven het hoofd waren vastgeketend. Sommigen begonnen te hallucineren.

9. Luide rockmuziek werd gespeeld om 'het gevoel van hopeloosheid te versterken'.

10. Niet 5, maar minstens 26 van de 119 gevangenen werden door de CIA onrechtmatig vastgehouden.

Het langverwachte en vernietigende Senaatsrapport over martelpraktijken binnen de CIA in de nasleep van de terroristische aanslagen van 9/11 zorgt in de hele wereld voor ophef. Het ruim 500 bladzijden tellende rapport, een samenvatting van een nog omvangrijker - 6.700 bladzijden tellend - rapport, is volledig online te raadplegen. Dit zijn alvast enkele opmerkelijke passages.1. CIA loog over de effectiviteit van de martelpraktijken om haar budget en macht te kunnen behouden. 2. Gevangenen werden rectaal gevoed. Hun maal werd tot puree gestampt en dan via de anus ingebracht.3. Sommige ondervragers hadden voor ze Al Qaeda-verdachten moesten ondervragen, gevangenen op onrechtmatige wijze ondervraagd, te kampen met het onder controle krijgen van hun woede, en volgens bronnen seksuele agressie toegegeven.4. Het programma van de "enhanced interrogation techniques" (de verscherpte ondervragingstechnieken) werd bedacht door twee psychologen die zelf nooit ondervragingen hebben gedaan, en die geen ervaring hadden met antiterreuracties. Ze richten een privébedrijf op dat de ondervragingen van de CIA overnam. Voor het einde van het contract in 2009 kregen de psychologen 81 miljoen dollar (65 miljoen euro) voor bewezen diensten.5. Tegen ondervragers die zich bezondigden aan martelpraktijken werden geen disciplinaire sancties genomen omdat 'vergissingen niet te vermijden zijn in een business waarin veel onzekerheid heerst'.6. De CIA had een kerker met de naam COBALT. Gevangenen werden er wakker gehouden met luide muziek, vastgeketend en moesten naakt rondlopen. 7. Een CIA-medewerker onderwierp een gevangene aan een spelletje Russische Roulette.8. Gevangenen werden 7 dagen na elkaar wakker gehouden, vaak terwijl ze met de handen boven het hoofd waren vastgeketend. Sommigen begonnen te hallucineren.9. Luide rockmuziek werd gespeeld om 'het gevoel van hopeloosheid te versterken'.10. Niet 5, maar minstens 26 van de 119 gevangenen werden door de CIA onrechtmatig vastgehouden.