Dit schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel in zijn jongste editie. Het blad haalt "bronnen dichtbij de deelnemers" van de bijeenkomst van de Europese staatshoofden en regeringsleiders van dinsdag in Brussel aan.

Cameron zou onder meer aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd hebben dat de keuze voor Juncker "zijn regering zodanig zou destabiliseren dat een referendum over de uitstap uit de EU" nodig zou zijn, en dat men in zo'n referendum zeker en vast zou weigeren in de Unie te blijven.

"Een figuur uit de jaren 80 kan de problemen van de komende vijf jaar niet oplossen", zei Cameron over Juncker volgens Der Spiegel, dat zaterdag fragmenten uit het artikel verspreidde.

Koele minnaar

Omdat de Europese Volkspartij (EVP) als grootste uit de verkiezingen is gekomen, wordt Jean-Claude Juncker in het Parlement beschouwd als de gedoodverfde opvolger van José Manuel Barroso. De Europese leiders stuurden echter Herman Van Rompuy het veld in om onderhandelingen aan te knopen over de politieke prioriteitenagenda van de komende vijf jaar en de man of vrouw die er als Commissievoorzitter over moet waken.

Nadat Merkel zich eerder een koele minnaar van het systeem van de 'Spitzenkandidaten' toonde, sprak de Duitse Bondskanselier dan toch haar expliciete steun uit voor Juncker. 'Vanaf nu voer ik alle gesprekken in deze geest, namelijk dat Jean-Claude Juncker voorzitter van de Europese Commissie moet worden', zo klonk het. (Belga/TE)

Dit schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel in zijn jongste editie. Het blad haalt "bronnen dichtbij de deelnemers" van de bijeenkomst van de Europese staatshoofden en regeringsleiders van dinsdag in Brussel aan. Cameron zou onder meer aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd hebben dat de keuze voor Juncker "zijn regering zodanig zou destabiliseren dat een referendum over de uitstap uit de EU" nodig zou zijn, en dat men in zo'n referendum zeker en vast zou weigeren in de Unie te blijven. "Een figuur uit de jaren 80 kan de problemen van de komende vijf jaar niet oplossen", zei Cameron over Juncker volgens Der Spiegel, dat zaterdag fragmenten uit het artikel verspreidde.Omdat de Europese Volkspartij (EVP) als grootste uit de verkiezingen is gekomen, wordt Jean-Claude Juncker in het Parlement beschouwd als de gedoodverfde opvolger van José Manuel Barroso. De Europese leiders stuurden echter Herman Van Rompuy het veld in om onderhandelingen aan te knopen over de politieke prioriteitenagenda van de komende vijf jaar en de man of vrouw die er als Commissievoorzitter over moet waken.Nadat Merkel zich eerder een koele minnaar van het systeem van de 'Spitzenkandidaten' toonde, sprak de Duitse Bondskanselier dan toch haar expliciete steun uit voor Juncker. 'Vanaf nu voer ik alle gesprekken in deze geest, namelijk dat Jean-Claude Juncker voorzitter van de Europese Commissie moet worden', zo klonk het. (Belga/TE)