President Lenin Moreno, die vrijdag naar de Britse hoofdstad afreisde, onderhandelt daarover met de Britse autoriteiten, zo berichtte het onlinemagazine The Intercept zaterdag.

Volgens de website, die bronnen binnen het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het kabinet van president Moreno citeert, is een akkoord zo goed als rond. Het zou in de komende weken al worden uitgevoerd.

Wat de gevolgen zijn voor Julian Assange, hangt af van de voorwaarden die Ecuador en Groot-Brittannië onderhandelen. De 47-jarige Assange leeft al sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Hij heeft er asiel gekregen, nadat tegen hem door Zweden een Europees aanhoudingsbevel was uitgevaardigd op basis van een klacht van seksueel misbruik.

Hoewel de zaak al in mei van vorig jaar door het Zweedse parket werd geseponeerd, gaven de Britten aan dat ze hem toch zouden aanhouden omdat hij door zijn vlucht naar de ambassade de wet zou hebben overtreden. Toch vreest Assange vooral de Amerikanen. De Britten zouden de klokkenluider kunnen uitleveren aan de Verenigde Staten, die hem willen berechten voor de publicatie van honderdduizenden geheime documenten over onder meer operaties in Irak en Afghanistan via WikiLeaks.

Tussen Assange en Ecuador zijn er overigens al langer spanningen. Zo sloot de ambassade in maart zijn internetverbinding af nadat de Australiër kritiek had geuit op de Spaanse regering wegens haar houding ten opzichte van Catalonië.

President Lenin Moreno, die vrijdag naar de Britse hoofdstad afreisde, onderhandelt daarover met de Britse autoriteiten, zo berichtte het onlinemagazine The Intercept zaterdag.Volgens de website, die bronnen binnen het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het kabinet van president Moreno citeert, is een akkoord zo goed als rond. Het zou in de komende weken al worden uitgevoerd. Wat de gevolgen zijn voor Julian Assange, hangt af van de voorwaarden die Ecuador en Groot-Brittannië onderhandelen. De 47-jarige Assange leeft al sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Hij heeft er asiel gekregen, nadat tegen hem door Zweden een Europees aanhoudingsbevel was uitgevaardigd op basis van een klacht van seksueel misbruik. Hoewel de zaak al in mei van vorig jaar door het Zweedse parket werd geseponeerd, gaven de Britten aan dat ze hem toch zouden aanhouden omdat hij door zijn vlucht naar de ambassade de wet zou hebben overtreden. Toch vreest Assange vooral de Amerikanen. De Britten zouden de klokkenluider kunnen uitleveren aan de Verenigde Staten, die hem willen berechten voor de publicatie van honderdduizenden geheime documenten over onder meer operaties in Irak en Afghanistan via WikiLeaks. Tussen Assange en Ecuador zijn er overigens al langer spanningen. Zo sloot de ambassade in maart zijn internetverbinding af nadat de Australiër kritiek had geuit op de Spaanse regering wegens haar houding ten opzichte van Catalonië.