De Cypriotische banken sloten de deuren op 16 maart, op een bankrun te vermijden, waarbij spaarders massaal alle geld van hun rekening gaan halen. Europa had namelijk aangekondigd financiële steun aan het land te willen geven, in ruil voor een percentage op het spaargeld van de Cyprioten.

Maar vanaf donderdag 12 uur gaan alle banken, inclusief de zwaar getroffen Bank of Cyprus en Laiki Bank weer open. De regering legde de Cyprioten alvast een hele hoop maatregelen op. Zo mogen klanten van de Cypriotische banken nog altijd maar 300 euro per dag van hun rekening halen. Ook kunnen zij in ieder geval een week lang nauwelijks geld overmaken naar het buitenland en mag er per reis naar het buitenland maar 1.000 euro worden meegenomen. Daarnaast mogen termijndeposito's niet vervroegd worden opgenomen, en kunnen cheques niet worden geïnd. De beperkingen gelden voor alle betalingen en overboekingen, ongeacht de valuta waarin ze plaatsvinden.

Evaluatie
De regering wil de maatregelen na een week evalueren en zo nodig aanpassen. Een ambtenaar zei tegen de Amerikaanse krant The Wall Street Journal dat de beperkingen nog een hele tijd nodig kunnen blijven. de overheid en de centrale bank van Cyprus worden van de beperkingen uitgezonderd. Ook worden bedrijven in staat gesteld om lonen te betalen.

Eerder werd de opening van de banken, op uitzondering van die twee probleembanken, voor dinsdag al aangekondigd. De Cypriotische instanties maakten alvast bekend alles in het werk te stellen om die heropening rond te krijgen. (Belga/EA)

De Cypriotische banken sloten de deuren op 16 maart, op een bankrun te vermijden, waarbij spaarders massaal alle geld van hun rekening gaan halen. Europa had namelijk aangekondigd financiële steun aan het land te willen geven, in ruil voor een percentage op het spaargeld van de Cyprioten. Maar vanaf donderdag 12 uur gaan alle banken, inclusief de zwaar getroffen Bank of Cyprus en Laiki Bank weer open. De regering legde de Cyprioten alvast een hele hoop maatregelen op. Zo mogen klanten van de Cypriotische banken nog altijd maar 300 euro per dag van hun rekening halen. Ook kunnen zij in ieder geval een week lang nauwelijks geld overmaken naar het buitenland en mag er per reis naar het buitenland maar 1.000 euro worden meegenomen. Daarnaast mogen termijndeposito's niet vervroegd worden opgenomen, en kunnen cheques niet worden geïnd. De beperkingen gelden voor alle betalingen en overboekingen, ongeacht de valuta waarin ze plaatsvinden. Evaluatie De regering wil de maatregelen na een week evalueren en zo nodig aanpassen. Een ambtenaar zei tegen de Amerikaanse krant The Wall Street Journal dat de beperkingen nog een hele tijd nodig kunnen blijven. de overheid en de centrale bank van Cyprus worden van de beperkingen uitgezonderd. Ook worden bedrijven in staat gesteld om lonen te betalen. Eerder werd de opening van de banken, op uitzondering van die twee probleembanken, voor dinsdag al aangekondigd. De Cypriotische instanties maakten alvast bekend alles in het werk te stellen om die heropening rond te krijgen. (Belga/EA)