De gijzelingsactie kreeg veel aandacht omdat de slachtoffers in de buurt van de machtigen van het land woonden, op luttele afstand van de ambtswoning van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden.

Een rijke industrieel, Savas Savopoulos, 46, eigenaar van het metaalbedrijf American Iron Works, zijn echtgenote Amy (47), hun tienjarig zoontje Philip en hun 57-jarige huishoudster Veralicia Figueroa werden vorige week woensdagavond in hun huis gegijzeld, vastgebonden en gemarteld door een of meerdere personen. De twee dochters des huizes zaten op kostschool.

De politie ging zeker in eerste instantie uit van meerdere daders - het is niet eenvoudig voor één dader om vier mensen in bedwang te houden.

Via sms-berichten, verstuurd met de telefoon van de industrieel, gaf de dader of gaven de daders, in naam van Savopoulos aan diens assistent de opdracht om 40.000 dollar in cash voor de deur af te zetten. Die 40.000 dollar zou Savopoulos in zijn kantoor hebben vergaard om te investeren in werken aan een centrum voor gevechtssporten - hij was zelf actief als vechtsporter.

Een schoonmaakster kreeg tot twee maal toe via sms bericht dat ze donderdag niet moest langskomen.

Marteling

Toen ze honger kregen, plaatsten de daders een bestelling bij van Domino's Pizza. Ze legden buiten geld klaar zodat de besteller niet moest aanbellen.

Savas werd met messteken gedood en wellicht eerder gemarteld. Volgens krantenverslagen vertoonde ook het zoontje messteken. Misschien werd de jongen gemarteld om de vader tot medewerking te bewegen.

Donderdag na de middag werd het huis in brand gestoken. De huishoudster en de drie familieleden, die allevier vastgebonden en met tape de mond gesnoerd waren, kwamen om. Hun lichamen waren verregaand verkoold.

Een of meerdere daders vluchtten in de Porsche van Savopoulos. De auto werd later uitgebrand teruggevonden. Op veiligheidscamera's werden beelden teruggevonden van een man te voet met kap en met een tas (met geld?), maar of die figuur met de zaak te maken heeft, is niet bekend, en al evenmin als zijn identiteit. De veiligheidscamera's aan en in het huis werden door de daders vernield en de opnames gewist.

Korst

Bij de controle van een pizzakorst, die de brand gedeeltelijk had overleefd, werden voldoende speekselresten ontdekt om DNA te kunnen bepalen. Het DNA was volgens de politiedatabank afkomstig van de 34-jarige Daron Dylon Wint. Wint, die in het verleden zes keer voor de rechtbank moest verschijnen, op beschuldiging van seksueel geweld, ander geweld en diefstal, is volgens zijn advocaat nooit veroordeeld.

Wint werkte een tijd als lasser voor het bedrijf van Savopoulos, American Iron Work. Of ze mekaar persoonlijk kenden, is onduidelijk.

Wint, tegen wie een klopjacht wordt georganiseerd, reisde volgens zijn vriendin woensdag met de bus van Washington naar New York, Brooklyn, waar hij de nacht bij haar doorbracht.

Of hij zich, zoals zijn vriendin getuigde, wil aangeven bij de politie, wordt door de politie betwijfeld.

De gijzelingsactie kreeg veel aandacht omdat de slachtoffers in de buurt van de machtigen van het land woonden, op luttele afstand van de ambtswoning van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden.Een rijke industrieel, Savas Savopoulos, 46, eigenaar van het metaalbedrijf American Iron Works, zijn echtgenote Amy (47), hun tienjarig zoontje Philip en hun 57-jarige huishoudster Veralicia Figueroa werden vorige week woensdagavond in hun huis gegijzeld, vastgebonden en gemarteld door een of meerdere personen. De twee dochters des huizes zaten op kostschool.De politie ging zeker in eerste instantie uit van meerdere daders - het is niet eenvoudig voor één dader om vier mensen in bedwang te houden.Via sms-berichten, verstuurd met de telefoon van de industrieel, gaf de dader of gaven de daders, in naam van Savopoulos aan diens assistent de opdracht om 40.000 dollar in cash voor de deur af te zetten. Die 40.000 dollar zou Savopoulos in zijn kantoor hebben vergaard om te investeren in werken aan een centrum voor gevechtssporten - hij was zelf actief als vechtsporter. Een schoonmaakster kreeg tot twee maal toe via sms bericht dat ze donderdag niet moest langskomen.Toen ze honger kregen, plaatsten de daders een bestelling bij van Domino's Pizza. Ze legden buiten geld klaar zodat de besteller niet moest aanbellen. Savas werd met messteken gedood en wellicht eerder gemarteld. Volgens krantenverslagen vertoonde ook het zoontje messteken. Misschien werd de jongen gemarteld om de vader tot medewerking te bewegen.Donderdag na de middag werd het huis in brand gestoken. De huishoudster en de drie familieleden, die allevier vastgebonden en met tape de mond gesnoerd waren, kwamen om. Hun lichamen waren verregaand verkoold.Een of meerdere daders vluchtten in de Porsche van Savopoulos. De auto werd later uitgebrand teruggevonden. Op veiligheidscamera's werden beelden teruggevonden van een man te voet met kap en met een tas (met geld?), maar of die figuur met de zaak te maken heeft, is niet bekend, en al evenmin als zijn identiteit. De veiligheidscamera's aan en in het huis werden door de daders vernield en de opnames gewist.Bij de controle van een pizzakorst, die de brand gedeeltelijk had overleefd, werden voldoende speekselresten ontdekt om DNA te kunnen bepalen. Het DNA was volgens de politiedatabank afkomstig van de 34-jarige Daron Dylon Wint. Wint, die in het verleden zes keer voor de rechtbank moest verschijnen, op beschuldiging van seksueel geweld, ander geweld en diefstal, is volgens zijn advocaat nooit veroordeeld.Wint werkte een tijd als lasser voor het bedrijf van Savopoulos, American Iron Work. Of ze mekaar persoonlijk kenden, is onduidelijk.Wint, tegen wie een klopjacht wordt georganiseerd, reisde volgens zijn vriendin woensdag met de bus van Washington naar New York, Brooklyn, waar hij de nacht bij haar doorbracht. Of hij zich, zoals zijn vriendin getuigde, wil aangeven bij de politie, wordt door de politie betwijfeld.