Crisisberaad in Nederland rond uitgeprocedeerde asielzoekers

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Edith Schippers, allebei VVD © Belga

De opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers die illegaal in het land verblijven, zorgt voor verdeeldheid binnen de Nederlandse regering. De PvdA wil hen ‘bed, bad en brood’ aanbieden, de VVD is daar tegen. De liberalen vrezen dat dat een aanzuigeffect kan hebben op asielzoekers.

Beide partijen zaten woensdag sinds 17 uur over de kwestie bijeen, en gingen in de nacht van woensdag op donderdag omstreeks half vier uiteen, zonder oplossing. Donderdag zou het overleg voortgezet worden. De onderhandelaars wilden na afloop weinig kwijt.

De kwestie is acuut geworden na de behandeling in Europa van een klacht van een kerk. De inderdaad wel moeilijk geformuleerde aanbevelingen worden de twee partijen anders geïnterpreteerd. Volgens de VVD is Nederland niet langer verantwoordelijk voor de uitgeprocedeerden, volgens de PvdA nog wel en moet het ministerie van Justitie voor opvang zorgen. Advocaat Pim Fischer, die namens de Protestantse Kerk Nederland de zaak aanhangig maakte in Europa, zegt dat het besluit de invulling van de opvang weliswaar aan de lidstaten overlaat, maar dat die lidstaten wel degelijk opvang moeten bieden. De VVD betwist dus die lezing.

Intussen blijven gemeentebesturenen zelf regelingen treffen om de uitgeprocedeerden die niet kunnen of willen terugkeren naar de plaats van herkomst op te vangen.

Het zou gaan om “enkele tienduizenden tot misschien 100.000 mensen”, volgens Nederlandse kranten.

Eerder al, in 2013, kwam er een advies terzake van de Raad van Europa. Nadien maakte de toenmalige staatssecretaris voor Justitie Fred Teeven (VVD) tijdelijk fondsen vrij voor noodopvang.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content